Celeanum herdenkt deportatie van Zwolse Joden
Celeanum herdenkt deportatie van Zwolse Joden brugmedia.nl

Celeanum herdenkt deportatie van Zwolse Joden

· leestijd 1 minuut Algemeen

VEERALLEE - Het Gymnasium Celeanum uit Zwolle herdenkt op donderdag 1 oktober de deportatie van de Zwolse Joodse gemeenschap op 2 en 3 oktober 1942 vanuit de gymzaal van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee.

De herdenking vindt plaats in de vorm van een stille tocht die gaat van het Celeanum-gebouw aan de Westerlaan naar het Joods monument de Rozenboom voor het oude Celeanum aan de Veerallee. De leerlingen en andere aanwezigen zullen een witte roos bij het monument leggen. Ook andere belangstellenden zijn van uitgenodigd mee te lopen met de stille tocht.

In april 2015 adopteerde het Celeanum het monument De Rozenboom om de verbinding van het Celeanum met de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Zwolle tot uitdrukking te brengen. Bij de komende herdenking speelt de sectie tekenen met leerlingen uit leerjaar 3 een belangrijke rol. Zij werkten bij het vak tekenen de afgelopen periode rond het thema ?Wachten'. Het werk van de leerlingen is tijdens de bijeenkomst te zien.

In de Tweede Wereldoorlog deed de gymnastiekzaal van het Celeanum aan de Veerallee dienst als centrale plek waarvandaan de Joden naar Westerbork werden gedeporteerd. Op 2 en 3 oktober 1942 vond een grote deportatie plaats van Zwolse Joden vanuit deze gymnastiekzaal, in november van dat jaar gebeurde dit nogmaals. Op 8 en 9 april 1943 werd een derde groep gedeporteerd. Bijna alle Joden waren toen uit Zwolle verdreven. Wrang genoeg is de gymnastiekzaal, net voor het moment dat de grondige renovatie zou worden afgerond, in vlammen  opgegaan.

Deelnemers aan de stille tocht worden vanaf 14.45 uur ontvangen op het Celeanum, locatie Westerlaan 40. Jeroen Vogel, conrector van klas 3, heet ze daar om 14.55 uur welkom. Om
15.00 uur verzorgt Wim Coster een inleiding over de herdenking en de Rozenboom. Docent tekenen Gwenda Koens geeft om 15.10 uur een toelichting op het thema ?Wachten'. Aansluitend kunnen de bezoekers het werk bezichtigen en in gesprek gaan met de leerlingen. Om 15.45 uur vertrekt de stoet te voet naar De Rozenboom aan de Veerallee. Leerlingen zullen bij het monument een roos leggen.