Dirigent Martin van Zanten neemt na 21 jaar afscheid van het Mpingo Clarinet Choir
Dirigent Martin van Zanten neemt na 21 jaar afscheid van het Mpingo Clarinet Choir brugmedia.nl

Dirigent Martin van Zanten neemt na 21 jaar afscheid van het Mpingo Clarinet Choir

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) DIEZERPOORT ? Dirigent en oprichter Martin van Zanten overhandigt het dirigeerstokje van het Mpingo Clarinet Choir na 21 over aan Karin Vrieling. ?Ik lig er niet wakker van, maar Mpingo was wel m'n speeltje?, vertelt hij.

Mpingo - Swahili voor de Tanzaniaanse boom waarvan de klarinet wordt gemaakt - ontstond in 1994 bij de Muzerie. ?Ik was daar aangesteld als klarinetdocent?, memoreert Van Zanten. ?Dick Groenenberg was mijn voorganger. Voor zijn afscheidsfeestje had ik leerlingen van de Bazuin meegenomen. Dat klonk goed en daarom hebben we besloten er als Mpingo mee door te gaan.? Het bleek een gat in de markt. Veel spelers werden door hun vereniging gestuurd, maar ook diverse mensen die ?het wel eens wat leek' om klarinet te spelen, sloten zich aan. Tijdens optredens in de gloriedagen stonden er wel zo'n negentig spelers op het podium in Odeon. Van Zanten: ?We hadden Mpingo met zo'n 55 spelers, Mpingo La Jeunesse met 25 kinderen en dan nog een tiental beginners.?

Klank
De kracht van het Mpingo Clarinet Choir, een Amerikaanse naam omdat het veel op High School voorkomt, is volgens de scheidende dirigent de gekke bezeting. ?Qua ervaring kunnen we een heel symfonieorkest nadoen. We spelen alles: van klassiek tot rock en van polka tot pop. We hebben ook projecten met harmonieorkesten gedaan.? Het speciale aan de muziek is volgens de docenten de bijzondere klank van de klarinet. Vrieling: ?En iedereen kan op eigen niveau instromen. Klarinet spelen kan tot hoge leeftijd. Ik geef ook les in Groningen. Een man van zeventig was gestopt, maar komt toch weer terug om te blijven spelen.?

Reizen
In de ruim twintigjarige historie van het Zwolse Mpingo Clarinet Choir staan talrijke optredens op bijzondere locaties. Van Zanten noemt optredens tussen de treinen in de loods bij Nedtrain achter het station en in de parkeergarage in Stadshagen. ?We maakten dan muziek op thema. Ja, ik vind het leuk er altijd een beetje show van te maken.?
Daarnaast maakten de klarinettisten reizen naar onder meer Parijs, Londen en Praag. ?In Parijs speelden we in Eurodisney en bij Praag in het voormalige concentratiekamp Theresienstadt. Dat was heel indrukwekkend. We brachten nummers van de Viktor Ullmann, muziek die hij in het kamp heeft gecomponeerd. In 1944 werd hij naar Auschwitz verplaatst en twee dagen later in de gaskamer vermoord.?

Stichting
Nu de in Kampen woonachtige Van Zanen stopt met Mpingo, houdt hij nog vier orkesten over. ?Ik had in het verleden een volledige baan bij de Muzerie?, kijkt hij terug. ?Sinds dat de Muzerie helaas niet meer bestaat, is Mpingo een zelfstandige stichting, nu een jaar of drie. Ik werk momenteel ook in Deventer en Dronten. Daar ga ik me nu meer op richten. En voor Mpingo is het ook wel eens een keer goed dat er een andere dirigent voor de groep staat, een frisse wind.?

Spongebob
Momenteel telt Mpingo ongeveer dertig leden die spelen in het Mpingo Clarinet Choir of in het seniorenorkest Yakwanza, dat oud, gerijpt hout betekent. De repetities voor het Mpingo Clarinet Choir zijn op vrijdag, die van Yakwanza, dat onder leiding van Van Zanten blijft, op woensdagochtend. Nieuwe leden zijn altijd welkom in het gebouw De Bazuin aan de Jupiterstraat. Het verdwijnen van de Muzerie en de verminderde interesse van de jeugd, is volgens Vrieling wel debet aan het verminderde ledenaantal. ?Kinderen kennen de klarinet wel door Octo uit Spongebob, al klinkt die vreselijk?, zegt ze. ?Het plezierige van klarinet is het samen spelen. Mpingo is laagdrempelig. Nieuwe spelers worden welkom geheten in een goede sfeer en direct meegenomen door de andere spelers.?

Het Mpingo Clarinet Choir zal volgens haar niet veel merken van de dirigentenwissel. ?Natuurlijk, iedere dirigent is anders. Ik heb ook een groep in Groningen, dus ben het wel gewend en bovendien heb ik Martin wel een aantal keren vervangen. We gaan nu eerst werken aan ?Peter en de wolf' van Prokofjev dat we in november gaan uitvoeren.?

Wie geïnteresseerd is om te spelen in Mpingo kan mailen naar info@mpingo.nl, de website mpingo.nl bezoeken of bellen:
(038) 422 49 01.