Pedro Sluiter

Wethouder en pers nemen kijkje in Zwols riool

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD ? Mensen in witte pakken, donderdagmiddag op het Gasthuisplein. Het waren geen rechercheurs, maar wethouder Filip van As en vertegenwoordigers van de Zwolse media die een kijkje namen in het Zwolse rioolstelsel.

?Onder Zwolse bodem ligt ruim zevenhonderd kilometer riool dat ééns in de zeven jaar wordt gereinigd en geïnspecteerd?, vertelt Anita Frederiks, operationeel beheerder riolering van de gemeente Zwolle. ?In eerste instantie wordt als ?grove inspectiefoto' een zogenaamde putfoto gemaakt om de staat van de rioolbuis te bepalen.  Als er verdachte plekken zijn worden die met een rijdende camera bekeken. Als blijkt dat de buisdikte voor meer dan een derde weg is, wordt die vervangen.? De ROVA gebruikt bij het onderhoud twee vrachtwagens, waarbij één het riool doorspuit en de ander het leegzuigt.

Na haar uitleg mocht de wethouder en zijn gevolg zelf de staat van de riolering bekijken. Via een put op het Gasthuisplein daalden ze één voor één af om een stukje door de voormalige Grote Aa te waden. ?De Grote Aa liep van het Rodetorenplein tot aan het Ter Pelkwijkpark?, legt Frederiks uit. ?In 1857 is besloten het water te overkappen om meer marktruimte te creëren en te besparen op het onderhoud van de kademuren. Toen de Zuiderzee nog niet was afgesloten had Zwolle met de getijden te maken. In de Grote Aa was daarom een aantal spoelkelders gemaakt. Bij hoogwater ging de schuif open en bij laag waterging die  weer dicht.?

De riolering van de Grote Aa is begin jaren vijftig gereinigd en eind jaren tachtig weer. Frederiks: ?Er is 250 kubieke meter zand uit gehaald en toen is men ook begonnen met renovatie. Eerst een klein gedeelte en toen dat goed ging , ook de rest. Bij de herinrichting van het Rodetorenplein in 2008 is daar gerenoveerd en de nog houten bodem verwijderd.?

Voor inspectie kan men lopen door de Grote Aa onder het Gasthuisplein. De meeste leidingen in Zwolle zijn kleiner en moeten met camera's worden geïnspecteerd. ?Alles met als voornaamste reden volksgezondheid?, vertelt Henk Borgmeier, beheermanager riolering bij de gemeente Zwolle. ?Ik kan met nog herinneren dat we in 1983 afvalwater nog gewoon loosden op het Zwartewater en bij de Turfmarkt. Dat is nu gelukkig ondenkbaar.? Via een heel stelsel en pompstations in Holtenbroek en bij hogeschool Windesheim wordt het Zwolse afvalwater afgevoerd naar de zuiveringsinstallaties in Spoolde en Hessenpoort.