Afbeelding
Pedro Sluiter

Bewoners en winkeliers ageren tegen geluidsoverlast

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) DIEZERPOORT ? Bewoners en winkeliers in de Diezerpoort hebben genoeg van de geluidsoverlast van jongvolwassenen die begeleid wonen in hun buurt. Tijdens een korte ronde wijst een bewoner een stuk of tien adressen aan waar volgens hem sprake is van ?begeleid wonen'.

Veel te veel, is de mening van de buurt rond de Thomas a Kempisstraat. ?Dit is een rustige buurt en dat willen we zo houden. We willen geen overlast. Omdat er zoveel adressen zijn, dreigt het hier een smeltkroes te worden. De bewoners daarvan kennen elkaar en zoeken elkaar op met geluidsoverlast van de groepen zelf en hun brommers tot gevolg.?

De bewoners en winkeliers richten hun pijlen onder meer op Meesterwerk. De organisatie, gevestigd aan de Diezerkade, maakt gebruik van twee woonpanden en verzorgt de begeleiding bij twee panden, waarvan de cliënt de ruimte zelf huurt, zo blijkt uit navraag. Directeur Milan Khubsing betreurt de commotie in de buurt. ?Ik erken, er woonde een cliënt die veel mensen niet naast zich willen hebben wonen, maar die heb ik ?ge-herhuisvest'.? Meesterwerk begeleidt jongvolwassenen vanaf achttien jaar met een licht verstandelijke handicap, waaronder een laag iq of autisme. Ze krijgen woonruimte en de kans werkervaring op te doen. Dat doet ze al tien jaar en nu voor zo'n 160 cliënten in Zwolle. ?Onze cliënten hebben vaak een bewogen verleden en moeten de kans krijgen het goed te doen?, vindt Khubsing. ?Zelden ervaren we problemen met hun opvang, maar deze buurt wil ons helaas weg hebben.? Een situatie waaraan Khubsing gehoor lijkt te gaan geven. Vindt hij niet dat hij dan zwicht?

?Ja, eigenlijk wel. Maar ik moet wel. Ik wil niet dat mijn cliënten in een situatie komen waarin ze zich niet op hun plek voelen. Het is wel heel vervelend voor de cliënten overigens. Ze voelen zich weer ongewenst, waardoor er vaak een terugslag optreedt in verbetering van hun situatie en uitstroom naar zelfstandigheid. Maar als cliënt heb je toch altijd de schijn tegen.?

Overigens heeft niet alleen Meesterwerk in de buurt cliënten wonen. Ook stichting ZeS op maat en nog minimaal één organisatie is er aanwezig. ?Wij hebben in totaal vijftien cliënten wonen in de Diezerpoort?, reageert ZeS op maat. ?Acht hiervan wonen op onze locatie aan de Vechtstraat in een geclusterd aantal zelfstandige appartementen, de anderen verspreid door de wijk in zelfstandige woningen. Wanneer er sprake is van overlast gaan we ervan uit dat dit in eerste instantie met de betreffende persoon wordt besproken, zoals normaal is wanneer je last hebt van je buren. Wanneer dit niet lukt of niet helpt, worden wij hiervan graag op de hoogte gebracht zodat we kunnen meedenken over een oplossing. Voor zover ik kan nagaan is dit het afgelopen jaar één keer gebeurd.? De overige organisatie(s) wilden niet reageren.

De gemeente meldt dat ze samen met de politie actief optreedt als er meldingen zijn van individuele overlast door bewoners. Tevens zegt ze de aanbieders van zorg en ondersteuning aan te spreken met als doel dat de overlast stopt. ?Daar waar nodig wordt handhavend opgetreden.? De aanbieders van beschermde woonvormen moeten de gemeente volgens het bestemmingsplan op de hoogte stellen. Bij begeleiding in de thuissituatie zegt de gemeente zicht te hebben op de cliënten die onder haar verantwoordelijkheid vallen in het kader van de Wmo. Voor begeleiding in de thuissituatie bestaat geen aparte procedure. ?Uit de huidige signalen uit de Diezerpoort wordt op een plek wel een concentratie zichtbaar?, meldt de gemeente. ?Wij hebben de zorgpartijen hierop aangesproken om de huisvesting van cliënten met elkaar af te stemmen. Zorgpartijen hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid.?

De gemeente zegt het belangrijk te vinden dat ook mensen met een zorgbehoefte welkom zijn in de Zwolse wijken. Daarvoor is het protocol ?Welkom in mijn wijk' opgesteld. De gemeente: ?Belangrijk daarbij is dat er een voldoende spreiding is die past bij de draagkracht van wijken. Daarom wordt bij nieuwe initiatieven ook hierop getoetst. Echter, dit kan alleen goed werken als zorgpartijen hun initiatieven ook melden.?

 

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30