Bewustwording als opfrisactie voor het riool
Bewustwording als opfrisactie voor het riool brugmedia.nl

Bewustwording als opfrisactie voor het riool

· leestijd 1 minuut Algemeen

HOLTENBROEK ? ?Dat weten we toch allemaal?', zegt een voorbijganger op het Bachplein, wijzend naar het bord met zaken die je beter niet door het toilet spoelt. Het tegendeel werd echter onlangs nog bewezen, ironisch genoeg niet veel verderop.

Aan de Palestrinalaan werd door rioolmedewerkers drie dagen lang gewerkt om een verstopte hoofdaansluiting weer gangbaar te maken, vertelt Henk Borgmeier. De beheermanager riolering in Zwolle vindt de vrijdag in Holtenbroek gehouden actie ?Doekjes? ? Niet in het riool' dan ook zeker geen overbodige luxe. Samen met onder andere wethouder Filip van As sprak hij mensen aan in het plaatselijke winkelcentrum en deelde hij prullenbakjes uit.

Kostenpost
Schoonmaakdoekjes en ander spul dat niet in het toilet, de gootsteen of het afvoerputje van de douche thuishoort kan daar in. Op jaarbasis wordt er in Nederland voor circa 55 miljoen euro aan onnodige kosten gemaakt door wat er zoal wordt weggespoeld. Hoewel deze actie is gericht op de zogenoemde vezeldoekjes vormen vet, verf en geloosde medicijnen eveneens een serieus probleem weet Borgmeier. ?Er zijn zelfs plekken op aarde waar de gevolgen van medicijnen die in het riool belanden merkbaar zijn in de voedselketen. Dat schaadt dus inderdaad de gezondheid.? Overigens is Borgmeier er van overtuigd dat ? een enkeling daargelaten ? niemand van slechte wil is. ?Nee dat geloof ik zeker niet. Het probleem is veel meer dat mensen zich er niet van bewust zijn wat de gevolgen zijn. En dat is niet zo vreemd als je je realiseert dat de ellende vaak niet bij je thuis maar elders in de riolering ontstaat. Daar komt bij dat men soms op het verkeerde been wordt gebracht. Een voorbeeld? Nou, op de verpakking van vezeldoekjes lees je dat die afbreekbaar zijn. Dat klopt ook wel, maar het duurt alleen erg lang en dus ontstaan er problemen.? Om dat maar eens zichtbaar te maken hadden de initiators van de actie een verzameling rommel uit het riool gevist om een beeld te geven wat zich in enkel een dag kan ophopen. Borgmeier heeft niet de illusie dat de actie er in resulteert dat de overlast straks nul is. Een halvering zou echter al geweldig zijn in zijn ogen. De passanten op het Bachplein reageerden over het algemeen aangenaam verrast. Ze konden de actie waarderen en zien zeker ook het belang er van in.
Van As maakte van de gelegenheid gebruik om Borgmeier nog te vragen naar de zogenoemde vetbakken die je eerder zag. Van As: ?Ik weet eigenlijk niet precies waarom die zijn verdwenen, maar misschien is het een idee om ze weer terug te zetten in centra zodat bewoners daar hun vet kunnen achterlaten.?

?Niet in het riool' is een landelijke actie. Zwolle is een van de steden die er aan meedoet. Meer informatie is te vinden op de website www.nietinhetriool.nl.