Afbeelding

Maanden cel geëist voor supportersrellen Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ? Tegen vijf vermeende Ajax-hooligans zijn donderdag celstraffen tot vier maanden waarvan een maand voorwaardelijk geëist voor hun aandeel in een massale vechtpartij met aanhangers van PEC Zwolle. De politie verrichtte destijds ruim veertig aanhoudingen.

De confrontatie vond plaats in de nacht van 8 op 9 november in Zwolle. Beide groepen gingen elkaar in de fietstunnel onder de Ceintuurbaan, op loopafstand van het stadion van PEC, met stokken, broekriemen en glaswerk te lijf. Volgens het Openbaar Ministerie had de harde kern van beide supportersgroepen vooraf afgesproken elkaar te lijf gegaan. Circa twintig supporters van de club uit Zwolle en dertig uit Amsterdam troffen elkaar. ?Ik baal ervan dat zoveel tijd van de politie verloren gaat aan dit volstrekt nutteloze fenomeen van recreatief geweld?, zei de officier van justitie.

Een veertigtal fans werd aangehouden, waarvan het merendeel supporters uit de omgeving van Amsterdam. Zo'n 36 fans kregen een voorstel tot een taakstraf van 100 uur en werden vrijgelaten. Vijf Ajax-supporters bleven als laatste vastzitten omdat ze al eerder met justitie in aanraking waren gekomen. Vier van hen verschenen donderdag in de zittingszaal, een liet zich door zijn raadsman vertegenwoordigen vanwege vakantie. Ze hebben eerder aan de politie verteld dat ze in Zwolle waren voor een avondje stappen. Meer wilden ze niet kwijt, ook donderdag niet. ?Ik ben onschuldig?, zei een, en de overigen herhaalden dit. De politie wist de massale vechtpartij te beperken tot enkele tientallen seconden doordat een arrestantenbus tussen beide groepen in werd gezet. De officier van justitie zei dat ook hij wel eens gedacht heeft om dergelijke vechtersbazen het maar uit te laten vechten. Maar dat lost ook niets op, verzuchtte hij. Hij kon zich die nacht herinneren dat een van de supporters hem met trillende onderlip vroeg of hij zijn moeder wilde bellen. ?Deze jongens moeten tegen zichzelf in bescherming genomen worden.? De officier eiste tegen de afwezige verdachte 3 maanden cel, waarvan 1 maand voorwaardelijk. De overige verdachten ? in de leeftijd van 19 tot en met 23 jaar ? hoorden 4 maanden waarvan 1 maand voorwaardelijk eisen. Hun straffen moeten hoger zijn omdat ze al eerder voor geweldsdelicten zijn aangehouden, aldus de officier.

Beide raadslieden van verdachten meenden dat openlijk geweld voor hun cliënten helemaal niet bewezen is. Het enkele feit dat ze geen afstand namen van de groep, wil niet zeggen dat bewezen is dat ze geweldshandelingen pleegden. ?We hebben onvoldoende informatie om te zeggen dat deze heren een belangrijke bijdrage aan het geweld leverden?, zei de raadsman van het viertal. De advocaten bepleitten vrijspraak.

 

Vonnis op 9 juli.