Afbeelding
Pedro Sluiter

Blue Hawks wil recreanten

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - In de rechterhoek van het verre veld slaan jongetjes en meisjes met een kleine knuppel naar een softbal. In de diamant zelf, spelen enkele Blue Hawks-leden een potje recreatief honkbal. Naast het veld laten kinderen het luchtkasteel schudden op zijn grondvesten.

Honkbal is groot in Amerika. En in Japan. Maar in Europa en Nederland is de sport wat voetbal daar is. Een kleine sport, redelijk onbekend. Dat blijkt ook tijdens de Open Dag van Blue Hawks. Heel druk is het niet. Maar zoals wel vaker bij ?kleine sporten' is de betrokkenheid van de beoefenaars groot. Dus veel vaders en moeders die kijken én meedoen. Sommige overduidelijk zelf ook lid van Blue Hawks, getuige de vele blauw-witte honkbaljasjes van de Zwolse honk- én softbalvereniging.

Geleund aan het hek bekijken enkele honkbal-speelsters van Blue Hawks, in die jasjes, de verrichtingen van de kleinste deelnemers aan de clinic. Zo af en toe schreeuwt een schelle stem dat er een bal aankomt, geslagen vanaf de plaat. Door een man in een spijkerbroek, die onmiskenbaar veel gespeeld heeft want de ?spijkerbroek' slaat net zo gemakkelijk een honkslag als een bal in het verre veld. Hij kijk de bal na elke heerlijke ?tók' tevreden na. Je zou bijna hopen dat hij zich aanmeld, want een goede slagman is altijd welkom. Zou je denken. Maar dat is niet de insteek van de open dag, zegt Susan Gerritsen (25). De catcher en derde honkvrouw (?Ja, slagvrouw, hè') zegt dat Blue Hawks vooral op het gebied van recreanten wil groeien, maar dat de ?teams wel ongeveer vol zitten'. Dus ook het vrouwenteam, dat softbal speelt.

?We zijn twee jaar geleden met zes vrouwen begonnen?, zegt Gerritsen. ?Als recreanten. Hoe dat zo begint? Nou ja, gewoon. Het leek ons wel leuk, het is een uitdagende sport waar teamgeest belangrijk is.? En dat vonden er blijkbaar meer. Want, zoals wel vaker in vrouwensport, als het hek van de dam is, is het hek ook van de dam: wat begon als recreatie voor zes vrouwen, groeide gestaag - van zes naar negen, naar zestien ? en tegenwoordig is er een heus competitieteam.

?Dus zoals gezegd, echt op zoek naar competitie-spelende leden zijn we niet. We zitten gewoon aardig vol en dat geldt voor zo goed als alle elftallen van de vereniging. Maarrrrrr, we willen wel graag aanwas als het gaat om mensen die gewoon ?lekker' willen spelen; die geen tijd hebben om elke zaterdag een wedstrijd te spelen. Dat is belangrijk voor ons, want dat vormt meteen een pool waar we later misschien wél een speler of speelster uit kunnen halen.?

Competitie
Het eerste en tweede honkbalteam kwamen dit weekeinde niet in actie. Voor heren 1 staat aanstaande zondag de competitiewedstrijd tegen The Eagles op het programma. Blue Hawks draait dit seizoen tot dusverre keurig mee in de middenmoot van de derde klasse D. Het staat op een vijfde plaats. The Eagles is hekkensluiter.