Ria van Ommen geniet van lang Zwols Oranjeweekend
Ria van Ommen geniet van lang Zwols Oranjeweekend brugmedia.nl

Ria van Ommen geniet van lang Zwols Oranjeweekend

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) DIEZERPOORT ? Het huis aan de Larixstraat van de grootste oranjefan van Zwolle, Ria van Ommen, is alweer enkele weken feestelijk versierd: in de vensterbank koninklijke artikelen, foto's voor het raam en vlaggetjes aan de pui.

Zaterdag ga ik met de taxi naar Park de Wezenlanden, vertelde ze donderdag. ?Ik ga vooral genieten van wat er gebeurt en ja, ik probeer het koninklijk paar bloemen aan de bieden. De Zwolse balletjes kennen ze nu inmiddels wel.? Van jongs af aan is Van Ommen al enthousiast over het koningshuis. ?Als kind vond ik de optochten al geweldig. Mijn moeder vond de oranjes ook ?wel leuk', maar zij had volgens mij meer een sprookjesidee van het koninklijk huis. Ik weet nog wel toen Koningin Juliana en Prins Bernard een keer op de Grote Markt kwamen en ze tegen me zei: ?Trek je jas aan. Ik wil ?dat skeeltien' wel eens zien. Daarmee bedoelde ze prinses Christina.? De fascinatie van Van Ommen voor de Oranjes is anders. ?Die mensen doen mij wat. Het is ongrijpbaar. En ze doen het toch maar, ze worden geleefd. Ik heb groot respect voor ze.? Bij alle bezoeken staat de Zwolse op de eerste rij. Om gezondheidsredenen heeft ze de uitnodiging om bij de inhuldiging van Koning Willem Alexander te zijn, afgezegd. In plaats daarvan mocht ze wel aanschuiven bij de Tafel van Tien, tijdens het kennismakingsbezoek van het koninklijk paar aan Zwolle in Park de Wezenlanden. ?Dat was overweldigend. Ik dacht: jeetje, ik word voorgesteld aan de Koning. Dat had ik nooit kunnen denken.?
Daarna heeft ze zich, door het overlijden van haar schoondochter en de ziekte van haar echtgenoot, een periode minder intensief met de Oranjes beziggehouden. ?Gelukkig gaat het nu weer goed met Meindert. Zaterdag kan ik dus weer naar Park de Wezenlanden, want als de Oranjes komen, ben ik er ook. Ik zal roepen en hopen dat ik contact maak. Ik ben blij als dat lukt, maar zo niet: ook prima. Ik heb geen verwachtingen. Wel merk ik dat de koninklijke familie veel meer benaderbaar is geworden. Zelfs prinses Beatrix, vooral na het overlijden van prins Friso.?
Speciale wensen heeft Van Ommen niet. Al bekent ze wel pas een bijzondere droom te hebben gehad. ?Ik droomde dat prinses Beatrix en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld kwamen om mijn raam te bekijken en dat ik een kus van prinses Beatrix kreeg?, zegt ze met een brede glimlach.
Niet alleen voor de Oranjes heeft Van Ommen een groot hart. Vrijdag had ze bij een supermarkt 250 ijsjes en petjes voor de leerlingen van basisschool de Smaragd, tegenover haar woning, geregeld. ?Ik ben ontzettend gek met kinderen en vind het erg leuk dit ieder jaar voor de Koningsspelen voor ze te doen.? Na vrijdag en zaterdag in touw te zijn geweest, blijft ze op Koningsdag thuis. ?Anders wordt het me teveel. Ik ga lekker tv kijken met een kop koffie en een oranje tompouce erbij.?