Afbeelding
Jan Koldewijn

Bruggenbouwers trainen in lotgenotencontact

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Zwolse project ?Bruggenbouwers', een proef die Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! uitvoert in opdracht van de gemeente Zwolle, is gestart. Een groep van twaalf allochtonen en Zwollenaren die op de armoedegrens leven, worden getraind om in het voorjaar zelf lotgenotencontacten te kunnen starten.

De groep is met zeven nationaliteiten en zowel mannen als vrouwen heel divers van samenstelling. De deelnemers zijn allemaal ervaringsdeskundigen; zij weten hoe het is - of zien van dichtbij - hoe het is om te leven op de armoedegrens en/of een allochtone oudere te zijn en in een isolement te leven. Zij zijn bekend met de vragen, zorgen en belemmeringen, maar kennen ook de kansen en mogelijkheden. ?Bruggenbouwers' is vooral een leertraject voor en door deze ervaringsdeskundigen. Het doel is om kwetsbare burgers binnen de eigen doelgroep te bereiken en activeren. De ervaring leert namelijk dat ervaringsdeskundigen mensen uit vergelijkbare situaties goed weten te bereiken.

De groep opperde al tijdens de eerste trainingsochtend een hoop ideeën om een verschil te gaan maken voor de doelgroep. ?Op basis van hun ervaring kunnen zij anderen inspireren om stappen te zetten met betrekking tot participatie, werk en inkomen en gezonde leefstijl. De training richt zich verder op het uitbouwen van eigen kracht, netwerken, groepsdynamiek en kennis over voorzieningen en faciliteiten?, zegt Monic Diks, coördinator Informele zorg bij Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet!

Het animo voor deze training is zo groot, dat de tweede groep, die waarschijnlijk in september 2015 start, deels al vol zit. ?Wie daaraan deel wil nemen, kan zich alvast aanmelden, want er zijn nog wel plekken vrij?, zegt Diks. De inhoud van de training is ontwikkeld door Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! Het project is een samenwerking met WijZ en Travers Welzijn. Deze organisaties gaan de plannen van deelnemers ondersteunen en zij verzorgen na afronding van de training, over zestien weken, terugkombijeenkomsten.

 

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 18 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 19 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 20 uur geleden