Pedro Sluiter

Zwolse schaapskudde breidt werkterrein uit naar Stadshagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) HOLTENBROEK - De Zwolse schaapskudde, al voor het zevende jaar actief in de wijken Holtenbroek en Aa-landen, gaat haar werkgebied uitbreiden naar Stadshagen. "Dit jaar gaat de kudde er drie keer naartoe om te grazen", vertelt wethouder Filip van As donderdag.

Twee kleuterklassen hebben dan net, samen met herder Tjitse Terpstra en zijn honden, de kudde bij wijkboerderij de Klooienberg in Holtenbroek weer de wei in gestuurd. "Ik ontving vorig jaar een klacht dat het gras in Stadshagen zo hoog stond. We hebben toen op proef de kudde er naartoe laten gaan", aldus Van As. De goede ervaring heeft ertoe geleid dat het begrazingsgebied nu is uitgebreid met onder andere Breecamp Oost. De verruiming van het gebied betekent tevens dat de kudde moest worden vergroot. Daarom worden er dit jaar honderd schapen extra ingezet. Daarmee telt de kudde nu 350 schapen waarvan ruim zestig lammeren.

De inzet van de kudde was oorspronkelijk vooral om het gebied ecologisch verantwoord te laten begrazen, dan met machines te maaien. "De kosten blijken nu in vergelijking met maaien slechts iets hoger", volgens de wethouder. "Schapen hebben smaak, daarom wordt het gras heel anders gekort dan met een machine, die alles afmaait", legt Leen de Kleine, operationeel beheerder groen en ecologie van de gemeente Zwolle uit. "Het resultaat wordt een heel andere variatie in het gras. Dat geeft een ander beeld, alleen is zeven jaar nog te kort om resultaten te melden."

Een ander aspect van de kudde de educatieve waarde ervan. "Alle basisscholen ontvangen een brief, een lespakket en een uitnodiging om de schaapskudde te bezoeken", weet Monique Wiegers, communicatiemedewerker bij de gemeente Zwolle. "En daarvan wordt veel gebruikgemaakt."

Studenten van het Deltion College maken een film, waarin ze het hele seizoen van de schaapskudde in beeld brengen.