Pedro Sluiter

Ikea Zwolle opent op 18 februari 2015

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) HESSENPOORT ? De nieuwe Ikea-vestiging in Zwolle wordt op woensdag 18 februari 2015 om 10.00 uur geopend. Dat heeft storemanager Sandra Schouten woensdag bekendgemaakt.

Tijdens een rondleiding werd duidelijk dat er al volop wordt gewerkt aan de inricht van het Zweedse woonwarenhuis, waarvan de bouw in april dit jaar begon. ?Negen maanden geleden, het is net een bevalling?, grapte Schouten na verwelkoming van de pers bij de ingang op de eerste verdieping. ?Na de Kerst gaast ons decoratie- en interieurteam aan de slag. Zij verzorgen dan de verlichting en de communicatie in het pand.? Bij de inrichting van de winkel is rekening gehouden van de bevolkingssamenstelling in deze regio. ?We zien hier grotere huizen met grotere ramen en meer schuine daken. Ook zijn er hier veel kinderen. Anders dan bij andere vestigingen hebben we in Zwolle op alle afdelingen faciliteiten voor kinderen van verschillende leeftijdsklassen. Aan het einde van het bezoek worden hier ook kinderen om hun mening gevraagd. Verder gaan we workshops en speurtochten organiseren en kunnen mensen hier straks zelfs hun kinderfeestjes houden.?

Het restaurant van de nieuwe Ikea-vestiging telt 450 stoelen en heeft via grote raampartijen uitzicht op ?buurman' Van der Valk. Anders dan in bestaande vestigingen zullen klanten zich in Zwolle meer zelf moeten bedienen, legt Schouten uit. ?Ook het restaurant is voor ons een internationale proef. Alleen tijdens piektijden zal het eten voor de klanten worden opgeschept.?

Een speciale rol tijdens de rondleiding was weggelegd voor de veertienjarige Sander van de Beld. Na een bezoek aan Ikea, vorig najaar, besloot hij een winkelinrichting voor Ikea Zwolle te tekenen. ?Toen ik thuis kwam, ben ik de begane grond, de verdieping en het restaurant gaan schetsen en tekenen?, vertelt hij. ?Die tekeningen lagen een tijdje thuis in de kast, waarna ik ze heb opgestuurd. Tot mijn verrassing stond binnen een week de baas van de bouw aan de deur. Mijn ouders waren niet thuis en hij had een gereedschapskistje voor me meegenomen.? De jonge interieurarchitect kreeg een uitnodiging om in mei op de bouw te komen. Dat wakkerde zijn enthousiasme alleen maar aan. ?Ik was al Ikea-fan, maar dat blijf ik ook mijn hele leven.? Van storemanager  Schouten ontving hij een cadeaubon van honderd euro voor zijn bijzondere initiatief.

De meest duurzame vestiging van Ikea telt onder meer 5.500 zonnepanelen, 2.300 led-armaturen en een geavanceerd afvalsysteem. Verder zijn er oplaadpunten voor elektrische auto's en wordt er nog ?nagedacht' over oplaadpunten voor elektrische fietsen. Tijdens een bijeenkomst op de Verhalenboot heeft het management onlangs gesproken over hoe ook de Zwolse binnenstad van Ikea kan profiteren. Schouten: ?We worden buren en willen ook integreren in de lokale gemeenschap. Hoe? Daarover zitten we nog in de brainstorm. Maar we gaan vast wel wat doen met de Orsolino, een initiatief van bakkerij Van Orsouw.?

Het voornamelijk Zwolse personeel is sinds 1 oktober in dienst, aldus de storemanager. ?De medewerkers helpen nu tijdens de piekperiodes in de andere vestigingen en gaan vanaf januari in Zwolle aan de slag. We hebben nog contact met Windesheim en Deltion over de inzet van studenten tijdens de weekenden en piekperiodes. Er is wel interesse maar de werving loopt hier niet zo vlot. Vooral de afstand tot de binnenstad is lastig. Daarover maken we ons overigens geen zorgen: als ze eenmaal binnen zijn, ervaren ze wel dat we een aantrekkelijke werkgever zijn.?

Pedro Sluiter

Pedro Sluiter

Pedro Sluiter

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02