Sassenpoort komt onder Nationale Monumenten Organisatie
Sassenpoort komt onder Nationale Monumenten Organisatie brugmedia.nl

Sassenpoort komt onder Nationale Monumenten Organisatie

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD ? ?De Sassenpoort is één van de Nederlandse monumenten die binnen veertien dagen wordt afgestoten door de Rijksoverheid. Dan valt de poort onder de Nationale Monumenten Organisatie (NMO).?

Dat vertelde René Drost, werkzaam bij bureau HTM, woensdagmiddag. Het bedrijf is in de Sassenpoort gevestigd en vormt tevens het bestuur van de Stichting Exploitatie Sassenpoort. Ruim een jaar geleden richtte de stichting de Vrienden van de Sassenpoort op om meer inkomsten te verkrijgen voor het beheer. Inmiddels zijn er ruim veertig ?vrienden'. ?Eerlijk gezegd, wel veel minder dan verwacht?, erkent Drost, die zegt dat de Rijksoverheid heeft beloofd dat de overgang naar de NMO zorgvuldig zal gaan. ?Dat zeggen ze. We krijgen voortaan een budget voor onderhoudsgelden. Alleen om te zorgen dat het pand niet omvalt. Het geld is onder meer bestemd voor het voegwerk en het vervangen van de leistenen op het dak. Maar niet voor in de poort.?

Hij memoreert dat het bedrijf zes jaar de geleden de poort heeft betrokken. ?Toen was er sprake van ernstig achterstallig onderhoud en een kleine schuld. Die schuld hebben we afgelost en we zijn de poort meer gaan openstellen en exploiteren. Daarvoor waren investeringen nodig en hebben we ?de vrienden' opgericht, hopende dat daar een beetje een ?vliegwielwerking' vanuit zou gaan. Die werking blijft nog uit, maar er is vanuit de gelden wel een tv aangeschaft en is de entree van de poort aantrekkelijker gemaakt. De exploitatie blijft lastig. Het bezoek gaat wel goed; op Open Monumentendag zijn we bij 1.250 bezoekers opgehouden met tellen.?  Drost zegt ook wel te worstelen met de gemengde functie van de Sassenpoort. ?Die staat in feite op drie pijlers: een museale functie samen met het Stedelijk Museum Zwolle, een culturele functie met onder meer muziekoptredens en een commerciële functie voor bruiloften en verhuur aan andere organisaties. Het is wel eens lastig om de functie snel te veranderen. Zo kan het wel eens gebeuren dat er bij verhuur nog wat glazen terug te vinden zijn van de vorige dag.?

Woensdag was tevens de bijeenkomst waar alle vrienden werden uitgenodigd. Vooraf werd de vloer met stadsplattegrond, afkomstig uit het Stedelijk Museum Zwolle, getoond. Drost bedankte de firma's Schunselaar en Wijzonol voor het mogelijk maken van de plaatsing. Tevens prees hij de samenwerking met het museum dat ook nu weer een expositie op één van de verdiepingen heeft ingericht. Het museum is bij monde van Aranka Wijnbeek van plan om haar huidige tentoonstelling over de Sassenpoort en de Sassenstraat eind januari over te brengen naar de Sassenpoort.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30