Zwolse stichting wil met vrachtwagen vol hulpgoederen naar Irak
Zwolse stichting wil met vrachtwagen vol hulpgoederen naar Irak brugmedia.nl

Zwolse stichting wil met vrachtwagen vol hulpgoederen naar Irak

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? ?Wij voelen wat zij voelen. Daarom willen we iets doen, al is het maar weinig.? Mahabad Hama Saleh klopte voor hulp aan bij Joan Flikweert om iets te doen voor de mensen in Irak die op de vlucht zijn voor IS.

De in Zwolle woonachtige Irakese vluchtte zelf in 1991 voor het bewind van Saddam Hoesein. Ze wil nu niet stilzitten en iets doen voor de mensen in de vluchtelingenkampen. ?We zijn anti-IS. Het is heel gevaarlijk wat daar gebeurt en we kunnen het totaal niet begrijpen.? Samen met Flikweert, Ako Hama Saleh Kaper en Kwestan Najib toog ze naar de notaris voor de oprichting van de stichting Hoop en Hulp. Het doel is om rond de Kerst zoveel mogelijkheid hulpgoederen en geld naar de vluchtelingenkampen in de bergen te brengen. Met name voor vrouwen en kinderen, omdat die het meest door de oorlog worden getroffen.

Via Facebook kwamen meteen al de eerste positieve reacties binnen, waarna Roline Kranenborg en Daphne Kampman zich bij de actie aansloten. Ako is druk bezig met het organiseren van het vervoer  van alle goederen naar de vluchtelingenkampen. De groep wil alles zelf met een vrachtwagen naar de vluchtelingenkampen brengen. Ako heeft een Irakese arts gevonden die met hem meereist om vervolgens in de kampen medische hulp te verlenen. Hij heeft de route al uitgestippeld en kent mensen aan de grens. De vluchtelingen bevinden zich in de bergen in het grensgebied van Irak, Turkije en Syrië. Volgens Mahabad is het er momenteel koud en regenachtig. Er is daarom veel behoefte aan warme kleding en dekens. Maar ook schoenen, laarzen, regenjassen, badjassen voor kinderen, (maand)verband en overgebleven spullen uit kraampakketten zijn welkom. Maar ook speelgoed. Medicijnen willen de initiatiefnemers daar kopen. Kranenborg: ?Daarmee zit je met grensbepalingen. Paracetamol en Ibuprofen is geen probleem. We vragen ook geld te doneren om daar geschikte medicijnen te kopen en om het vervoer van te bekostigen.?

Sinds de actie via de digitale media wordt gecommuniceerd, komen er al veel goederen binnen. Flikweert: ?We proberen verzamelpunten in alle wijken te krijgen. Het zou  mooi zijn als we een leegstaand winkelpand in de binnenstad kunnen gebruiken. Afslankstudio Bodylifeplan aan de Van Karnebeekstraat doet mee en verder staan alle andere inzamelpunten op onze site.?

Ako rijdt eind dit jaar in zeven dagen met de vrachtwagen naar Irak. Bij de verstrekking van de hulpgoederen wordt niet gekeken naar de achtergrond van de vluchtelingen. Wie de stichting wil steunen, kan terecht op haar website www.stichtinghoopenhulp.nlof op Facebook. Geld storten kan op rekeningnummer NL26INGB0006733486. Wie meer informatie wil, kan bellen met Roline Kranenborg: 06-534 68 250 of Joan Flikweert: 06-112 85 099.