Vluchtelingen maken muziek en krijgen workshops bij R10
Vluchtelingen maken muziek en krijgen workshops bij R10 brugmedia.nl

Vluchtelingen maken muziek en krijgen workshops bij R10

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) KAMPERPOORT ? ?Het zijn toch je buren.? Marketing en Communicatie-medewerker Arda van Dam van het Kameroperahuis en beeldend kunstenaar Alex van der Meer, beide werkzaam in cultuurwerkplaats R10, hoefden niet lang na te denken om activiteiten te organiseren voor en met de vluchtelingen in de IJsselhallen.

De gebruikers van R10 denken ieder onafhankelijk wat ze voor ?de mannen' kunnen doen. Van der Meer: ?Ik heb hier een bak neergezet, waar collega's allemaal spullen in konden doen als papier, en verf. Die bak heb ik naar de IJsselhallen gebracht.? Kort daarop kwam hij op het idee om workshops te houden, een plan dat ook bij het COA goed werd ontvangen. Iedere woensdag komt een groep van zo'n vijftien mannen bij hem in het atelier. ?Ik moest eerst wel weer nieuwe spullen verzamelen?, vervolgt Van der Meer lachend. ?Het zijn veel jonge mannen die komen. Zij zitten nog middenin hun studie en willen niets liever dan zich verder ontwikkelen. De werken die ze maken, lopen erg uiteen. Zo is er een grafisch vormgever bij die hele mooie dingen maakt. Maar als je goed kijkt, zijn ze wel heftig en komen ze keihard binnen.? De beeldend kunstenaar hoopt nog de gelegenheid te krijgen om de werken in de IJsselhallen te exposeren.

Jamsessie

Ook het initiatief van het Kameroperahuis om met vluchtelingen te gaan musiceren, bleek zeer welkom. De uitnodiging leverde zeven aanmeldingen op. ?Rob Bults en Peter Plaatsman van Xplosief hebben met cellist Antonis Pratsinakis uit het collectief van het Kameroperahuis  een soort jamsessie gehouden?, vertelt Van Dam. ?Twee Syriërs vertelden dat ze Ud spelen, een typisch Syrisch instrument. Op een donderdagmiddag hebben we bij R10 heel vrij gemusiceerd en daar kwam een programma van twaalf nummers uit. Die hebben we 's avond met onze zangeressen Bauwien van der Meer en Fanny Alofs in de IJsselhallen ten gehore gebracht. Dat miste zijn uitwerking niet.? Het motto van het Kameroperahuis is dat muziektheater een snaar bij iedereen raakt en dat gebeurde volgens Van Dam ook hier. ?Veel vluchtelingen kwamen op de muziek af en gingen spontaan meezingen en ?dansen. Het is ons allen in ieder geval heel goed bevallen, de mensen waren laaiend enthousiast.?

Van der Meer en Van Dam ervaren de vluchtelingen als een vriendelijk en een ?beetje trots' volk. ?Ze vertellen niet zoveel, maar als je wat verder komt, schrik je je rot wat ze hebben meegemaakt. Daarom is het zo belangrijk ze te spreken en je te realiseren dat het mensen zijn, net zoals wij.?