Photographer: Erik-Jan Berends

Herman van Elburg krijgt herinneringsbordje in het Azaleapark

· leestijd 1 minuut Algemeen

ASSENDORP ? Aan het hekwerk van het speelveld van het Azaleapark siert sinds woensdag een bordje ter herinnering aan Herman van Elburg. Jehova-getuige Van Elburg woonde in de Tweede Wereldoorlog aan de Azaleastraat 43. Zijn geloof en zijn verzet tegen de Duitse bezetter werden hem fataal.

Mevrouw Vogel, dochter van Henk van Elburg, onthulde woensdag samen met wijkwethouder Brink het aandenken. ?Hij was een rustige, altijd vrolijke jongeman?, sprak mevrouw ze. ?Allen vonden gastvrijheid in ons huis.? Om vervolgens de volgende Bijbeltekst uit Jesaja 2:1-22 voor te dragen: ?En Hij zal rechten onder de heidenen, en bestraffen vele volken; en zij zullen hun zwaarden slaan tot spaden, en hun spiesen tot sikkelen; het ene volk zal tegen het andere volk geen zwaard opheffen, en zij zullen geen oorlog meer leren', ook verwijzend naar de huidige wereld, waarin nog steeds sprake is van veel geweld en oorlogen. Wethouder Brink onderstreepte dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat gedenken en herdenken belangrijk blijft. ?Ik ben blij dat we deze verhalen kunnen doorgeven. Ook mooi dat dit aandenken zich bij een speelplaats bevindt.?

Herman van Elburg werd geboren op 19 juli 1912 in Zwolle. Hij woonde aan de Azaleastraat 43. Deze straat bestaat inmiddels niet meer. Hier ligt nu het Azaleapark. Jehova-getuigen werden net als zigeuners en joden vervolgd in de Tweede Wereldoorlog. Van Elburg wenste zijn geloofsgenoten nooit te verraden aan de bezetter en bood meerdere onderduikers onderdak. Op 10 februari 1941 werd hij vanwege zijn geloofsovertuiging gearresteerd. Op 17 februari 1943 werd hij vervolgens omgebracht in het concentratiekamp Dachau.