Afbeelding
Erik-Jan Berends

Wies Kuiper tien jaar priester bij de Vrij Katholieke Kerk

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ASSENDORP – In twee voormalige woonhuizen aan de Enkstraat in Assendorp is de Vrij Katholieke Kerk (VKK) gevestigd. Wies Kuiper sloot zich zo’n dertig jaar geleden aan bij de Zwolse gemeenschap en is er nu tien jaar priester.

“Van het begin af aan was ik actief in het bestuur”, vertelt ze. “Als vrouw kon je toen de lagere wijdingen krijgen, later ook de hogere. Toen dat ruim tien jaar geleden het geval was, werd ik de eerste vrouwelijke priester in Nederland. Ik wilde het heel graag. Ik kom uit een geslacht met onderwijsmensen. Zodoende vind ik het geweldig om naast de ceremonie ook het spirituele werk te doen. Dat ik daarmee bezig mag zijn, geeft mij heel veel en ik groei er erg van.” De priester is van oorsprong katholiek. Bij de eerste communie van haar zoon kwam ze in gesprekgroepjes voor ouders. “Toen ervoer ik dat er ‘meer’ moest zijn, maar ik kon er niet bij komen. Een paar jaren later adviseerde iemand me om naar de VKK te gaan. Dat voelde voor mij als een warm bad. De puzzelstukjes vielen ineens op hun plaats en ik kreeg de juiste literatuur. De VKK is sterk verbonden met de theosofie. Dat steunt weer erg op het hindoeïsme en boeddhisme en het eeuwige leven. De essentie is dat het goddelijke in jezelf zit. Bij de traditionele kerken, zeker in het begin van de vorige eeuw, zat het goddelijke vooral buiten jezelf.” De VKK begon rond 1910 grote vorm aan te nemen. Op 13 februari 1916 is de eerste bisschop gecreëerd. “We zijn klein, maar wel een wereldkerk”, vervolgt Kuiper. “Volgend jaar vieren we dus ons eeuwfeest. In Nederland kwam de VKK iets later, rond 1920, op. Al snel na de eerste bisschop kwam de tweede die het rituaal heeft gemaakt dat we nog steeds gebruiken. De VKK is blij en intens. Als lid krijg je niet dat onderkruiperige gevoel. Belangrijk voor ons zijn de Nag Hammadi geschriften, maar we gebruiken ook de Bijbel en heel diverse andere geschriften. In principe zijn we geënt op Christus. Dat we ‘Vrij’ heten, betekent niet dat we maar wat aanrommelen. Het betekent dat we geen relatie hebben met de paus, al vind ik de huidige paus Franciscus een fantastische man.” 
De VKK heeft acht kerken in Nederland met in totaal ongeveer achthonderd leden. De gemeenschap in Zwolle telt zo’n negentig leden. Kuiper: “De VKK zegt niet ‘zo is het’. We zijn eigenlijk een esotherische kerk. Het gaat om het weten wie je nu eigenlijk bent, het innerlijke weten, de mystiek meer innerlijk ervaren. We zetten vooral mensen aan het denken. Voor mij is het is fijn dat we klein zijn; ik kan ter plekke  mijn overweging aanpassen. Ook mag bij ons iedereen de communie ontvangen. Iedereen die besluit met eerbied te komen, is welkom. Het is voor ons niet beperkt tot een bepaalde groep; wij geloven dat Christus het sacrament voor de hele wereld heeft gegeven. Ik heb het erg naar  mijn zin en hoop het hier nog lang als priester vol te houden.”

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden