Schrijven voor vrijheid op Dag van de Mensenrechten

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Amnesty International Zwolle heeft voor donderdag 10 december, de internationale Dag van de Mensenrechten, een grote schrijfmarathon georganiseerd. Burgermeester Henk Jan Meijer en andere gemeenteraadsleden hebben zich al aangemeld.

Decor van de dag is Waanders In de Broeren, waar bekend én onbekend Zwolle haar steentje kan bijdragen aan verbetering van mensenrechten wereldwijd. ‘Pak een pen, schrijf een korte brief en help een mens in nood’. Dat is wat Amnesty International vraagt. Wereldwijd komen op deze dag honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen en ook door heel Nederland worden op 10 december schrijfmarathons gehouden. Amnesty Zwolle blijft niet achter en opent de deuren van Waanders In de Broeren voor de schrijfmarathon waar jong en oud aan kan meedoen.

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan Amnesty’s Schrijfmarathon kan op 10 december van 10.00 uur ’s ochtends tot middernacht terecht bij Waanders In de Broeren. Na de opening van de dag door burgermeester Henk Jan Meijer begint het schrijven. In de brasserie kunnen deelnemers aan de schrijfactie aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart maken. Er liggen pennen, papier en voorbeeldbrieven klaar. Ter ondersteuning van de schrijvers komen er verschillende artiesten langs om bijvoorbeeld een muzikaal of poëtisch optreden te geven. Zo komt de Jonge Dichter des Vaderlands Maaike Rijntjes haar talenten laten horen en sluit de nachtburgermeester van Zwolle om middernacht de schrijfmarathon af.

Elk jaar zijn er enkele personen voor wie een brief geschreven kan worden tijdens de schrijfmarathon. In 2015 zijn dat bijvoorbeeld Leyla en Arif Yunus. Amnesty volgt hun situatie nauwgezet sinds ze in de zomer van 2014 werden opgepakt. Op 6 augustus eiste de aanklager op basis van verzonnen aanklachten respectievelijk negen en elf jaar cel. Leyla Yunus had zich onder meer kritisch uitgelaten over de Europese Spelen in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Maar liefst 70.000 brieven zijn er geschreven tijdens de schrijfmarathon van Amnesty International 2014, waarvan 1.200 in Zwolle. Deze brieven vormen een bron van steun en hoop. Zo zei Tun Aung uit Myanmar, die na acties van Amnesty dit jaar vervroegd vrijkwam. "Toen ik vastzat, begon ik brieven te krijgen van Amnesty-aanhangers. Dat was de eerste lichtstraal in mijn donkere dagen. Ik voel me bevoorrecht dat ik deel uitmaakte van Amnesty’s Schrijfmarathon. De honderden persoonlijke brieven maakten me zeer emotioneel en nederig." Tun Aung kreeg zeventien jaar gevangenisstraf nadat hij twee partijen die met elkaar slaags waren geraakt, probeerde te sussen. In 2015 kwam hij vrij nadat hij twee jaar had vastgezeten.