Zes jaar cel voor schietpartij in Holtenbroek

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De 19-jarige man die in maart vanaf zijn fiets een voetganger in Holtenbroek onder vuur nam, moet zes jaar de gevangenis in. Dat vonniste de rechtbank in Zwolle donderdag.

De rechtbank legde een hogere straf op dan was geëist. Het Openbaar Ministerie had om vier jaar celstraf gevraagd. De rechtbank achtte een poging moord bewezen en vindt dat met een lagere straf, zoals geëist, de ernst van dat feit wordt miskend. Het bewijs rust vooral op de verklaringen die het slachtoffer en zijn neef vlak na het feit bij de politie aflegden. Het slachtoffer verklaarde gedetailleerd dat hij op een donkerkleurige omafiets de 19-jarige I. el A. op zich af zag komen. Hij wilde hem begroeten, maar hoorde in plaats van een begroeting terug een knal. “Ik zag en hoorde dat hij heel snel daarna weer schoot en voelde pijn in mijn biceps van mijn rechterarm.” El A. was op dat moment op circa twee meter afstand. Ook de neef verklaarde El A. gezien te hebben. Maanden later trokken beide mannen hun verklaringen in. Ook in de rechtszaal hielden ze hun nieuwe verklaringen vol: ze wisten niet wie de schutter was en hadden niets gezien. Daarvoor hebben ze nooit iets van twijfel laten weten.

Het slachtoffer werd vermoedelijk met vier tot vijf kogels bestookt. Een kogel raakte hem in de borst, maar deze ketste miraculeus af via een rib. Was de kogel tussen de ribben door geschoten, dan waren waarschijnlijk zijn longen of was zijn hart geraakt. El A. zweeg gedurende het proces. Zijn raadsman had vrijspraak bepleit. De officier van justitie gaf tijdens de zitting twee weken terug al aan de beide getuigen niet te geloven. Vermoedelijk worden ze nu vervolgd wegens het plegen van meineed. Ook daar staan celstraffen op.