Afbeelding
Hardlopers

Hardlopen van kerk naar moskee: Niet voor wereldverbeteraars, wel voor verbroedering

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Hardlopen is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Of je er ook per definitie een vrije en creatieve geest van krijgt, is iets waar de wetenschappers het nog niet over eens zijn. In het geval van Eddie Sevink lijkt dat wel op te gaan. Onder de noemer van Free Feet houdt hij aankomende dinsdag een run die voert van de Dominicanenkerk naar de Ghulzar-e-Madina Moskee.

De loop van zo’n zes kilometer, die hij organiseert samen met Arend van Wijk en een aantal vrijwilligers, gaat langs een aantal andere religieuze bouwwerken. En dat is alles behalve toevallig. De loop staat in het teken van verbroedering tussen mensen van alle gezindten, legt Sevink uit. De eigenaar van Run2Day maakt een understatement als hij zegt dat het achterliggende 2015 een tumultueus jaar was. Een jaar ook, vindt Sevink, waarbij verdraagzaamheid soms ver was te zoeken. Ten aanzien van vluchtelingen en dikwijls speelde religie, of juist de weerzin daartegen, tevens een rol. Of het nu gaat om die moslim met extreme ideeën, de autochtoon met antipathie tegen een grote groep goedwillende moslims, of iemand die zijn buik vol heeft van allochtonen van welke komaf dan ook. De ervaring van optimist Sevink is echter dat de gemiddelde wereldburger in de basis okay is.

Wel ziet Sevink zich als een realistische optimist. “Ik heb echt niet de illusie dat deze loop een positieve wending geeft aan de gebeurtenissen. Als er straks een paar lopers zijn die zich meer nog dan daarvoor realiseren dat we gelijk zijn en in harmonie met elkaar moeten leven, dan is deze loop geslaagd. De imam van de moskee heeft het heel mooi verwoord. ‘We moeten niet van elkaar weglopen, maar naar elkaar toe’, zei hij.”

Het kostte Sevink weinig tot geen moeite om de moskee en de Dominicanenkerk zo ver te krijgen mee te werken. “Bij de moskee reageerde men enthousiast en zijn we heel hartelijk ontvangen. Daar zal onze loop eindigen en de imam afsluitend iets zeggen dat betrekking heeft op het thema. In de Dominicanenkerk is ook een korte toespraak. Vervolgens lopen we een ronde door de kerk en de kloostergangen. Heel bijzonder.”

Bijzonder is waar Sevink van houdt. Eerder organiseerde hij al eens een run die onder andere door het IJsseldeltastadion van PEC Zwolle ging. Zo heeft Sevink nog een paar bijzondere plekken op zijn verlanglijstje staan. “De nieuwe IKEA lijkt mij een prachtige locatie, maar ook de ABN Amro-toren.” Plaatsen waar je anders niet komt als loper, spreken tot de verbeelding weet Sevink. Actuele thema’s evenzeer, zo mag wel blijken uit de animo voor de loop van kerk naar moskee. “Mochten er nog heel veel meer lopers komen, dan gaan we gewoon in twee groepen. Je hoeft je overigens niet aan te melden en de loop is gratis. In de moskee gaan de schoenen uit en dragen vrouwen hoofdbedekking die we ter plekke uitdelen”, besluit Sevink. De run begint dinsdag om 19.30 uur in de Dominicanenkerk.

Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 7 uur geleden
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen gisteren