Afbeelding

Soundtrip Zwolle brengt muziekverenigingen en basisonderwijs bij elkaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

HOLTENBROEK - In de Verrijzeniskerk aan de Bachlaan 150 wordt op donderdag 24 november van 19.00 tot 20.00 uur Soundtrip Zwolle gehouden.

Soundtrip Zwolle is een project waarbij zeventig jeugdmuzikanten van zes muziekverenigingen en zestig leerlingen van vier Zwolse basisscholen samenwerken met als resultaat een Soundtrip (geluidsreis). Muziekverenigingen Excelsior (Westenholte), De Bazuin, Zwolse Harmonie, Jubal, Nooit Gedacht (Windesheim) en Kunst Na Arbeid (Zwolle-Zuid) zijn van de partij op het muzikale feest. De deelnemende scholen zijn: Octpus, De Wendakker, De Zuidster en de Duyvencamp.

Carlo Balemans, bedenker van de Soundtrip, en Marjolein den Andel geven tijdens de voorbereidingen aanwijzingen in de klassen en bij de muziekverenigingen, waarna iedereen aan de slag gaat met muziek, dans, zang en creativiteit. Op 24 november worden al deze voorbereidingen verwerkt in de Soundtrip, het zogenaamde ‘Feestje’ onder het motto ‘Doe gewoon wat je leuk vindt’.

De muziekraad heeft in februari van dit jaar een avond gehouden samen met Stadkamer. Het thema voor deze avond was: Hoe maak je je vereniging zichtbaar bij nieuw publiek en/of de basisscholen in Zwolle en op welke manier kun je basisschoolleerlingen laten kennismaken met muziek en (het bespelen van) muziekinstrumenten. Tijdens deze bijeenkomst ontstond de gezamenlijke behoefte om in nauwe samenwerking met het primair onderwijs een vernieuwend project uit te voeren dat tevens orkesten aanzet tot innovatie.

“Carlo Balemans, dirigent/componist/creative artist sinds 1984, is zeer ervaren in het samenbrengen van mensen en kan uitstekend werken met groepen die zeer gemêleerd zijn van samenstelling. Vaak doet hij dat op plaatsen waar nog van niets ‘iets’ gemaakt moet worden. Voorbeelden zijn zijn Brassbandproject in Uganda, ‘Ieder kind een instrument’ op Bonaire, een Brassbandschool in Rotterdam en de certificering hiervan. Maar Balemans doet ook projecten voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Conny Janssen Danst en Eric Vloeimans. Verder is hij Hoofdvakdocent ‘dirigeren’ aan Codarts Rotterdam (Rotterdams Conservatorium)”, aldus de organisatie. ”Marjolein den Adel, singer-songwriter en energetisch kinderbegeleidster, studeerde aan de toneelacademie in Maastricht. Haar opleiding tot kinderbegeleidster kreeg zij van vooraanstaande mensen uit de ‘oude’ culturen uit onder meer Nieuw Zeeland (Maori) en Latijns Amerika. Zij studeerde af aan Mirre. Bas Duister is trompettist bij Het Nederlands Blazers Ensemble. Hij studeerde aan Codarts Rotterdam en is een veelgevraagd artiest bij de grote symfonieorkesten alsmede in allerlei creatieve producties. Met zijn drieën begeleiden zij de Soundtrip.”

Dit project is financieel mogelijk gemaakt door Stichting het Hervormd Weeshuis, Stadkamer Fonds Amateurkunst en Cultuureducatie met Kwaliteit. De generale repetitie op 24 november is om 17.00 uur; de voorstelling is van 19.00 tot 20.00 uur. De entree bedraagt vanaf 17 jaar 2,50 euro.