Afbeelding

Zwollenaren waarderen hun stad met rapportcijfer 7,8

Algemeen

ZWOLLE - Zwollenaren zijn positief over hun woonplaats: ze waarderen de Overijsselse hoofdstad met het rapportcijfer 7,8. Ook vindt een derde van de inwoners dat de stad het afgelopen jaar vooruit is gegaan. Meer dan de helft van de Zwollenaren (51%) denkt zelfs dat Zwolle de komende jaren die stijgende lijn zal voortzetten.

Deze cijfers komen uit het Buurt-voor-Buurt Onderzoek 2016 dat de gemeente Zwolle heeft gehouden. Bijna 10.000 Zwollenaren namen deel aan het laatste onderzoek. Het bevat rapportages op zowel gemeente-, stadsdeel-, wijk- en buurtniveau. Alle uitkomsten en meer informatie over het onderzoek zijn te vinden op www.zwolle.nl/bvb2016.

Over de gehele linie beoordelen Zwollenaren de leefbaarheid van hun buurt met een 7,5 (2014: 7,5). De beleving van de mate van verloedering, sociale overlast, verkeersoverlast en geluidsoverlast is gedaald. Meer inwoners dragen preventief zorg voor hun buurt en de inzet van bewoners op het gebied van veiligheid is toegenomen. Ook tonen de resultaten dat de participatie stijgt. In vergelijking met het vorige onderzoek nemen meer inwoners deel aan maatschappelijke en sociale activiteiten. Meer inwoners dan in 2014 hebben een betaalde baan. De eigen woning en de voorzieningen in de buurt krijgen respectievelijk het rapportcijfer 7,9 en 7,4.

Dit is de derde keer dat de gemeente wijkdialogen houdt. Ook in 2013 en 2015 is dit gedaan naar aanleiding van de uitkomsten van het Buurt-voor-Buurt onderzoek. Via www.zwolle.nl/jijbentaandebuurt zijn verschillende voorbeelden van bewonersinitiatieven te vinden.