Afbeelding
Erik-Jan Berends

Groot Mannenkoor Zwolle viert eeuwfeest

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Met de presentatie van het ontwerp voor de omslag van het jubileumboek is woensdag het jubileumjaar van het honderdjarige Groot Mannenkoor Zwolle (GMZ) echt begonnen. Uit 34 ontwerpen van Landstede-studenten, maakte Brendan Voges de winnende cover.

Het GMZ is op 9 februari 1959 ontstaan uit de koren Zwolsch Mannen Zang en het Zwolsch Mannen Koor. De exacte datum van de oprichting van deze koren gaat terug naar 2 juli 1917. Voorzitter Martin van Eijk en koorlid Hendrik van der Heijden kijken met plezier terug op het rijke verleden van het koor. “We hebben nu 85 leden en zijn groeiende”, vertelt Van Eijk met trots. “Gloriejaren qua omvang hebben we natuurlijk ook gekend. In 1959 telden we zo’n 150 leden.” Waar veel koren in Noord- en Zuid-Holland en zelfs Zeeland de handdoek in de ring gooien, maakt het GMZ sinds drie jaar weer groei door. Van der Heijden: “Samen met Limburg, telt Oost-Nederland nog het grootse aantal koren. We hebben er een aantal veertigjarigen bij gekregen en zelfs twee leden van 24 jaar. Zo hopen we verder te groeien. Dit succes is mede te danken aan onze dirigent Hennie Ramaekers, die ons iedere keer weer te enthousiasmeren. Hij presenteerde zijn cursus ‘Ontdek je stem’ bij ons en dat hebben we verder doorgevoerd.”

Ramaekers begon in Zwolle met het traditionele repertoire voor mannenkoren, maar voegde daar al na een jaar populairder repertoire aan toe, uiteenlopend van the Beatles tot aan opera. “Hij is dirigent van de vermaarde Mastreechter Staar geweest en we maken ook dankbaar gebruik van zijn netwerk”, vervolgt de voorzitter. “Zo hebben we twee jaar geleden in Theater de Spiegel opgetreden met het Tata Steel Symfonisch blaasorkest en een groot concert in Haarlem verzorgd. Vernieuwers van de muziek, zoals Ramaekers, onderhouden contact met elkaar. Vernieuwen moet ook in deze tijd, anders luisteren zowel leden als publiek niet meer.”

Stilzitten komt sowieso niet veel in de historie van het GMZ voor. Op 18 april reist het af naar het Italiaanse Verona om daar in de arena te spelen. “We werden gekscherend ook wel eens ‘reiskoor’ genoemd”, zegt Van der Heijden lachend. “We hebben wel zo’n twintig landen bezocht. Ook dit keer hebben we een land gezocht waar we nog niet zijn geweest. Zo vonden we dit festival in Verona en ja, zingen in de arena wil iedereen.” De verre reizen vielen echter niet altijd goed, herinnert hij zich. “In 1985 gingen we naar Amerika, maar daarna waren we nagenoeg failliet. Toenmalig burgemeester Loopstra heeft ons gered met een concert in de IJsselhallen met onder meer Lee Towers en Willeke Alberti. De opbrengst was voor het koor.”

In het jubileumboek, dat door Gerrit ter Haar is geschreven en verschijnt op 6 oktober, wordt in 260 pagina’s de rode lijn van de rijke koorhistorie beschreven. Van Eijk: “We hebben ook veel materiaal gevonden bij het Historisch Centrum Overijssel. We hadden er gemakkelijk vijfhonderd pagina’s van kunnen maken.” Memorabele momenten waren volgens Van der Heijden het concert voor de voormalige Roemeense dictator Nicolae Ceausescu en het ontvangen van de medaille van verdienste van toenmalig Koningin Juliana bij het vijftigjarige bestaan. Maar vooral het optreden bij de herdenking van de slachtoffers van de Bijlmerramp in 1992 heeft veel indruk gemaakt. “We waren in 1980 naar Suriname geweest en dat was de aanleiding om ons voor de herdenking te vragen. Bij de 15-jarige herdenking, in 2007, hebben we weer opgetreden en er zijn gesprekken gaande om dat dit jaar op 4 oktober weer te doen.”

Het GMZ verzorgt op 14 oktober een jubileumconcert in Theater de Spiegel en op 18 december een groot traditioneel jubileum-kerstconcert in de Dominicanenkerk.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 14 uur geleden