Afbeelding
Erika Schuuring

Marijke Lok is gekozen tot Conciërge van het Jaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erika Schuuring) HOLTENBROEK - De vlag hangt vrijdag uit en het schoolterrein is versierd met vrolijke slingers en ballonnen. Het is feest. Marijke Lok van Het Speelwerk, gereformeerde school voor speciaal basisonderwijs, is tot winnares uitgeroepen van de D66-verkiezing Zwolse Conciërge van het Jaar.

De conciërge, die vrijdag om 11.00 uur werd opgewacht door een opgewonden menigte van leerlingen en leerkrachten, is helemaal overweldigd. “Dat ze dit allemaal doen voor mij. Het is toch gewoon mijn werk?” “De manier waarop ze de leerlingen opvangt, is de reden dat ze het is geworden. Ze is altijd positief en vol energie. Ze is niet te stuiten en als de nood aan de man is, springt ze gelijk in”, vertelt directeur Arco van Diggele. De school heeft een hele lijst met positieve reacties voorhanden.
Marijke is vijftien uur per week conciërge en leerkrachtassistent. Ze is het aanspreekpunt voor de leerlingen, de EHBO’er, regelt de bestellingen en hangt kapstokken op of klimt in de vlaggenmast. Als assistent begeleidt ze, drie uur per week, veelal leerlingen met praktische rekenlessen, soms in de winkel. De school heeft ruim zestig leerlingen, vijf combinatiegroepen en een structuurgroep. De goedgemutste conciërge loopt regelmatig door de school met een boormachine of een decoupeerzaag. “Deze juf kan alles”, zegt één van de leerlingen.

Het ene moment haalt Marijke samen met de leerlingen de papierbakken op, het andere moment praat ze met een huilend kind op de time-outplek. “Ik vind het mooi dat je met een kind samen een volleybalnet ophangt of de klapband van een skelter verwisselt - met één van de jongens van twaalf bijvoorbeeld - en dat het aan het eind van de pauze klaar is,” zegt Marijke.

De onderwijsondersteuners komen dit jaar voor de tweede keer voor het voetlicht in de D66-verkiezing van De Zwolse Conciërge van het Jaar. In totaal zijn negen conciërges genomineerd voor het basis- en voortgezet onderwijs. Conciërges Theo van Krevel van Facet katholieke school voor speciaal basisonderwijs en Dietrich van Riel van de katholieke basisschool De Vlieger, kregen een eervolle vermelding. D66 organiseert de verkiezing omdat onderwijsondersteunende medewerkers een essentiële bijdrage leveren aan onderwijs en leeromgeving.

De conciërge ziet iedereen en signaleert hoe het gaat. “We vinden het ongelofelijk belangrijk om aandacht te besteden aan deze functie en hen met deze actie in het zonnetje te zetten”, aldus jurylid Paul van Meenen, tweede kamerlid van D66, die met Jan Brink wethouder onderwijs Zwolle, Johan van der Kolk conciërge Ambelt (winnaar voorgezet onderwijs 2016) en Harry Ham, conciërge christelijke basisschool De Morgenster (winnaar basisonderwijs 2016), de jury vormt.


De jury benoemde, na rijp beraad, afgelopen dinsdagavond de winnaar.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Lipton Ice Tea organiseert derde editie van verkiezing voor het favoriete terras van 2024Horeca-eigenaren maken dit jaar kans op een.. Nieuws Ingezonden gisteren
Het echtpaar van der Laan – Coenrades
Echtpaar van der Laan-Coenrades maar liefst 70 jaar getrouwd Algemeen gisteren
Afbeelding
Meander Bigband maakt indruk in Amerika: Schoolband favoriet op jazzfestival in Philadelphia Algemeen 6 mei, 13:37
Afbeelding
Vrouwenmiddag 'Wat straal je?!' op 1 juni in Zwolle: Opbrengst voor slachtoffers seksueel misbruik in Mali Algemeen 5 mei, 10:25
Afbeelding
Respectvolle Dodenherdenking in Ter Pelkwijkpark (20 foto's) Algemeen 4 mei, 22:47
Afbeelding
Brand bij kledingzaak TrendZ snel onder controle Algemeen 4 mei, 19:31