Afbeelding

Windesheim: Robots tegen eenzaamheid voor oud én jong

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – “Eenzaamheid is een groot en complex maatschappelijk probleem dat tevens zorgt voor verhoogde zorgkosten. Kunnen technische snufjes en robots eenzame mensen helpen en kosten drukken?” Hierover organiseert Windesheim in Dialoog met dagblad Trouw een bijeenkomst op donderdag 21 september in Stadkamer Zwolle.

“Ongeveer 30 procent van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Vaak denken we bij eenzaamheid aan ouderen, maar er zijn ook veel jongeren die eenzaam zijn. Eenzaamheid is een complex maatschappelijk probleem. Iemand die veel sociale contacten heeft, kan zich toch eenzaam voelen en mensen die dagen niemand zien of spreken hoeven niet per se eenzaam te zijn. Bekend is dat eenzaamheid een negatieve invloed heeft op de gezondheid van mensen en op het welbevinden. Gevolg daarvan is dat eenzame mensen regelmatig een beroep doen op de zorg en op ondersteunende maatregelen.”

“Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat er een verband bestaat tussen hogere zorgkosten en eenzaamheid. Croonwolter&dros houdt zich bezig met technische hulpmiddelen waardoor mensen ondersteund kunnen worden, ook in hun eenzaamheid. Want is het niet bijzonder dat er ondanks alle technische mogelijkheden – skype, apps, social media - nog sprake is van eenzaamheid terwijl we vrijwel allemaal digitaal verbonden zijn? Zijn nieuwe technologische mogelijkheden een goede vorm van zorg voor bijvoorbeeld ouderen die lange) zelfstandig wonen en kunnen ze een hulp zijn bij eenzaamheid?”

Aanmelden

Het publieksprogramma vindt plaats op donderdag 21 september in Stadkamer Zwolle. Inloop is vanaf 19.30 uur en het programma begint om 20.00 uur. Toegang is gratis en iedereen die in dit onderwerp is geïnteresseerd is welkom. Graag aanmelden via windesheim.nl/eenzaamheid

Dit programma is een samenwerking tussen dagblad Trouw, Stadkamer Zwolle en Windesheim in Dialoog.