Afbeelding
B.Ruesink

Buurttuin voor bewoners Zaagtandwoningen in Assendorp

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op zondag 24 september om 11:30 uur wordt een start gemaakt met een buurttuin op de hoek Hardesteinstraat/Assendorperdijk (tegenover de Jeruzalemkerk) in Zwolle (Assendorp). De tuin komt er op initiatief van Lieke Teunis-van Diepen, bewoonster van een van de Zaagtandwoningen aan de Ten Oeverstraat.

,,In de buurt speelde al heel lang de wens om iets te doen met het stuk gras aan het eind van onze straat. Het is nu een hondenpoepveldje, dat af en toe gemaaid wordt. Wij willen er iets veel leukers van maken. Ik droom van een pluktuin met weelderige bloemen, fruit, kruiden en een hoop gezelligheid met buren samen”, aldus de enthousiaste initiatiefneemster. ,,De onderlinge verbondenheid die er in de buurt is, hopen we met deze tuin te versterken.”

Het stuk grond (450m2) is en blijft eigendom van woningstichting SWZ. Het ligt in het overgangsgebied tussen de dichte bebouwing van Assendorp en de groene ruimte van Park de Wezenlanden. In dit gebied staan de zogenoemde Zaagtandwoningen die deel uitmaken van een bijzonder bouwproject uit de jaren ’50. Het gebied kenmerkt zich door een open stedenbouwkundige structuur met veel aandacht voor openbaar groen.

Om draagvlak te krijgen, besprak Teunis-van Diepen haar plannen met de direct omwonenden aan de Ten Oeverstraat en organiseerde ze een bijeenkomst voor de buurt. ,,De gemeente en SWZ waren ook direct enthousiast over mijn plan. Ik ben erg blij met hun medewerking. Bij SWZ is uiteindelijk een gebruikersovereenkomst met enkele afspraken getekend. Zo mag er bijvoorbeeld geen bebouwing op de grond en zijn we zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Ook bestaande bomen mogen we niet weghalen.”

Via het Oranje Fonds is een subsidie geregeld voor Burendag. Met het bedrag van 400 euro zijn de eerste struiken gekocht bij een kweker in Hattem. “Wij krijgen bessenstruiken die voor de afscheiding met de straat zorgen. Poot Tuincentrum heeft ons daar enorm mee geholpen, want de struiken blijken momenteel nog lastig te vinden. Bij hen is ook een appelboom gekocht die komende zondag in de grond gaat.” De gemeente stelt voor dit weekend een groencontainer ter beschikking zodat de enthousiaste buurt flink aan de slag kan.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 8 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 21 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen gisteren
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen gisteren