Markt kan gedetineerden in Zwolle helpen met re-integratie

· leestijd 1 minuut Algemeen

In de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle wordt donderdag 28 september een re-integratiemarkt gehouden. Bijna dertig organisaties, instanties en bedrijven die een rol kunnen spelen bij een succesvolle terugkeer van een gedetineerde in de maatschappij zijn op de markt aanwezig.

De gedetineerde mannen en vrouwen kunnen tijdens de markt informatie krijgen, vragen stellen of in gesprek te gaan over zaken die samenhangen met vijf basisvoorwaarden voor een geslaagde terugkeer in de samenleving: huisvesting, een geldig identiteitsbewijs, werk en inkomen, inzicht in de eventuele schuldenproblematiek en zorg.

“Het is voor gedetineerden belangrijk dat ze zich al tijdens hun detentie kunnen inschrijven voor woonruimte, kunnen starten met een opleiding, een geldig legitimatiebewijs kunnen regelen en in contact kunnen komen met een mogelijke werkgever of hulpverlenende instantie. De contacten hiervoor kunnen gelegd worden tijdens de re-integratiemarkt”, zegt Ron Teunissen, hoofd Detentie en Re-integratie van de PI Zwolle.

Twee doelen
“Een gevangenisstraf heeft twee doelen”, legt Teunissen uit. “De straf is opgelegd als vergelding richting slachtoffer en de maatschappij. Daarnaast wordt de tijd in detentie gebruikt om te kunnen investeren in een gedetineerde. Iedereen is er immers bij gebaat dat iemand beter de gevangenis uit gaat dan hij of zij erin is gekomen. We maken voor elke gedetineerde een detentie- en re-integratieplan. Hierin staat wat er nodig is om de detentietijd zo goed mogelijk te benutten en welke stappen gezet moeten worden om iemand voor te bereiden op een leven zonder criminaliteit.”

Het is voor de tweede keer dat de penitentiaire inrichting Zwolle een re-integratiemarkt houdt voor de gedetineerde mannen en vrouwen. De eerste editie was op 14 juni 2016 en werd zowel door de PI, aanwezige organisaties en instanties en een deel van de gedetineerden positief ontvangen.

Re-integratiecentrum
Ook buiten de re-integratiemarkt om wordt er in PI Zwolle, net als in andere Nederlandse gevangenissen, veel aandacht besteed aan re-integratie. Zo heeft de inrichting een re-integratiecentrum (RIC) binnen de muren waar gedetineerden terecht kunnen om actief te werken aan een geslaagde terugkeer in de samenleving. Ron Teunissen: “Vanuit het RIC kunnen ze bijvoorbeeld contacten leggen met gemeenten, sollicitatiebrieven schrijven of zaken regelen met betrekking tot hun zorgverzekering.”