Afbeelding
Erik-Jan Berends

Groot Mannenkoor is in jubileumstemming

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Groot Mannenkoor Zwolle, dat dit jaar haar honderdjarig bestaan viert, heeft vrijdag in het provinciehuis haar jubileumboek gepresenteerd. Burgemeester Henk Jan Meijer, beschermheer van het koor, nam het eerste exemplaar in ontvangst. Zaterdag 14 oktober verzorgt het koor een groot jubileumconcert in Theater de Spiegel.

In het jubileumboek wordt aan de hand van honderden foto’s, krantenknipsels, bestuursverslagen en verhalen, het reilen en zeilen van het koor beschreven. Het is een product van de eigen leden van het koor, Gerrit ter Haar en Hendrik van der Heijden. De eerste als auteur en de tweede als archiefbeheerder. Het archief diende als basis voor het boek. Een professionele vormgever heeft het boek een eigen gezicht gegeven en leerlingen (prijswinnaars) van Landstede verzorgden het omslag en de schutbladen. Tijdens de boekpresentatie in het provinciehuis liet het koor ook zelf van zich horen.

Op zaterdag 14 oktober verzorgt het Groot Mannenkoor Zwolle een uniek jubileumconcert met medewerking van Toonkunstkoor Caecilia Zwolle, slagwerkensemble Excelsior Westenholte, bariton Rob Hazenberg en de pianisten Philine Coops en Afke Wiersma, onder leiding van dirigent Hennie Ramaekers. Voor de pauze laat het koor haar veelzijdigheid horen in bijzondere werken van onder meer Dvorák en de Nederlandse componist H.P. Keuning. Ook de lichte muziek krijgt aandacht met een collage ‘Back to the 60’s’. Na de pauze wordt, samen met Toonkunstkoor Caecilia Zwolle, een koor van ruim 160 zangers en zangeressen gevormd. Die koorbezetting staat borg voor een bijzondere uitvoering van een belangrijk aantal delen uit de beroemde werken: de Carmina Burana van C. Orff en de musical Les Misérables van Cl-M Schönberg.

Baritonsolist Rob Hazenberg, bekend van onder meer Una Voce Particolare, levert zowel voor als na de pauze een belangrijke bijdrage. Een aantal werken wordt begeleid door de beide pianisten samen met de percussiegroep. Ook wordt een aantal composities beeldend ondersteund.

Dit jubileumconcert staat geheel onder leiding van de dirigent van het jubilerend koor, Hennie Ramaekers. De uit Maastricht afkomstige dirigent heeft jarenlang diverse bekende koren begeleid, waaronder de Mastreechter Staar alsmede top symfonische blaasorkesten. Onder zijn leiding heeft het koor zowel qua koorbezetting als qua programmering de afgelopen vier jaar enorme progressie gemaakt en mag het koor met groot vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

Het jubileumconcert vindt plaats op zaterdag 14 oktober 2017 om 20.00 uur in theater de Spiegel. Kaarten voor 25 euro, inclusief pauzedrankje en garderobe, zijn verkrijgbaar via de website www.zwolsetheaters.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30