Afbeelding
De Nederlandse ploeg voor de EK Wado

Twee Europese titels voor Zwolse karateka’s in Parijs

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zaterdag werd in de Franse hoofdstad Parijs de Eurocup Wado gehouden. Dat zijn de Europese kampioenschappen voor de karateclubs die de Wado-stijl beoefenen en daar valt de Zwolse club Mossel-Boot ook onder. Samen met twee andere clubs uit Nederland vertegenwoordigden zij ons land en deden dat met veel overtuiging. Twee gouden en drie bronzen medailles was het mooie resultaat te midden van dit internationale geweld voor de Zwolse ploeg onder leiding van Henk Sporkslede en Wim Mossel.

Tom Helbers en Jermaine Beni mochten als eersten beginnen en deden dit veelbelovend. Helbers won achtereenvolgens van een Hongaar (4-0), Belg (8-0) en een Luxemburger (5-1) om vervolgens in de finale de Schot Josh Moissack met 1-0 te verslaan. Vooral zijn koele optreden, gekoppeld aan een mooie techniek, maakte veel indruk. Clubgenoot Jermaine Beni leek goed op weg om ook de finale te behalen, maar strandde in de kwartfinale op de latere kampioen en kreeg daardoor wel een herkansing. Die kans pakte hij met beide handen aan en door twee winstpartijen pakte hij de derde plek.

Dylan van Moerkerk was met maar één doel naar Parijs gekomen en dat was de Europese titel tot 21 jaar. De manier waarop hij dit wist te realiseren was meer dan overtuigend. In de finale liet hij de Duitser Lolitz kansloos: 3-0. Broertje Joël vond zijn Waterloo in de halve finale en wist daarna het brons te bemachtigen door Syleyman uit Oostenrijk te verslaan. Thijmen Hasselt zorgde voor de laatste medaille door brons te pakken bij de 14-15 jarigen. Met goed en scherp karate kwam hij in de halve finale, waarin hij het moest afleggen tegen de latere kampioen Margues uit Frankrijk. In de strijd om de derde plek was hij daarna veel te sterk voor de Italiaan De Santis: 7-2. Esmee Kaya maakte haar debuut op het internationale platform en kwam heel ver bij de dames, maar kon een derde plaats net niet binnenhalen.