Karateka Luna Helbers wint Open Nederlandse Kampioenschappen in Almere

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zaterdag en zondag was het Topsportcentrum Almere de plek waar de karateka’s uit Nederland en omliggende landen samenkwamen voor de ‘Dutch Open under 21’. Karateclub Mossel-Boot had 10 sporters ingeschreven en die presenteerden uitstekend. Maar liefst 7 leden wisten een medaille te pakken op dit internationale podium. Luna Helbers pakte de titel bij de meisjes 14-15 jaar en bevestigde hiermee haar talentenstatus.

De zaterdag startte uitstekend voor de Zwolse ploeg. Luna Helbers won drie partijen overtuigend en stootte door naar de finale. Clubgenote Marciana Bosveld leek hierin haar tegenstander te worden. In de halve finale kwam ze met 2-0 voor, maar moest uiteindelijk de winst geven aan Tessa Boonstra uit Rotterdam. De strijd om het brons was daarna overtuigend voor Bosveld. Helbers pakte in de finale tegen Boonstra de zaken voortvarend aan. Ze scoorde het eerste punt en liep daarna door naar een soevereine 4-0 overwinning.

Thijmen Hasselt plaatste zich bij de jongens 14-15 jaar verrassend voor de finale, want hij won van afgetekend van WK-ganger Sammy Schippers: 6-1. In de finale verloor hij nipt van de Belg Zenno Bollen. De broers Dylan en Joël van Moerkerk kwamen daarna op de mat voor de klasse tot 21 jaar en leken op weg naar de finale. Dylan won zijn drie partijen overtuigend, terwijl Joël in de halve finale stuitte op de Belg Kenneth Gabriels. In de finale begon Dylan van Moerkerk bijzonder overtuigend en pakte een 2-0 voorsprong. Hij had echter een paar straffen op zijn naam gekregen en toen hij in de slotfase de vierde straf ontving, werd hij gediskwalificeerd. Door deze discutabele beslissing glipte het goud hem net door de vingers. Als pleister op de wonde pakte zijn broertje nog wel de bronzen plak en konden ze met zijn tweeën het podium op.

Zondag was het de beurt voor de jongste deelnemers en pakte Sylvie Nijzingh de eerste medaille door de derde plek te behalen bij de meisjes 10-11 jaar. Ze verloor alleen van de latere kampioen en maakte zo een uitstekend debuut. Tom Helbers,het achterneefje van kampioen Luna Helbers, liep soepel door naar de finale. Met zijn mooie technieken kon hij echter in de eindstrijd niet winnen van de Belg Hugo Frisque. Voor de coaches Henk Sporkslede, Hans Nijzingh, Debora Hasselt en Wim Mossel een geweldig productief weekend met hoogstaand karate van hun pupillen.