Afbeelding
Martijn Meupelenberg

Wethouder Michiel van Willigen reikt Gouden Afvalgrijper uit

· leestijd 1 minuut Algemeen

ASSENDORP - Ruim veertig vrijwilligers die regelmatig zwerfvuil ruimen of een afvalbak hebben geadopteerd in Zwolle kwamen dinsdagavond bij elkaar in wijkcentrum De Enk. Wethouder Michiel van Willigen reikte er de Gouden Afvalgrijper uit aan Judith Heinrich en haar buurvrouw.

Tijdens een levendig gesprek werden ervaringen uitgewisseld en ideeën opgedaan. De wethouder roemde de inzet van alle aanwezigen. “Wij zijn erg blij met jullie inzet, ieder op je eigen manier. Niet alleen met het opruimen van zwerfvuil, maar ook met de voorbeeldfunctie die jullie hebben voor anderen. En waar het schoon, is blijft het langer schoon”.

Een aantal van de vrijwilligers ruimt individueel zwerfvuil, anderen vinden het gezellig om dit samen te doen. Er zijn ook mensen die samen met hun (klein)kinderen de omgeving schoon houden. ‘Jong geleerd is oud gedaan, samen voor een schone buurt en vele handen maken licht werk’, waren opmerkingen die werden gemaakt. De aanwezigen brachten de schone locaties en de minder schone locaties in de gemeente op een plattegrond in beeld en er werd gesproken over de mogelijke aanpak van zwerfvuil en het voorkomen van zwerfvuil.

Judith Heinrich en haar buurvrouw maken, samen met nog drie buren, regelmatig de gemeenteperkjes en de straten en stoepen in de Grassen- en Zeggenbuurt in Stadshagen vrij van zwerfvuil. Ook hebben ze een afvalbak bij het speeltuintje aan de Rietgras geadopteerd. “We vinden het belangrijk dat wij en de kinderen in een schone omgeving wonen en spelen”, aldus Heinrich.

De avond werd georganiseerd door de gemeente in samenwerking met het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon dat de gemeente Zwolle samen met zeventien andere ROVA-gemeenten voert. Inwoners die willen meedoen of die ideeën hebben om zwerfvuil in Zwolle te voorkomen of te bestrijden, kunnen dit via het wijkcentrum of via info@mooi-schoon.nl kenbaar maken.