Afbeelding
Eigen foto

Zwolse Blauwe Bal is dit jaar voor Wijnand Akkerman

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - De Zwolse Blauwe Bal is dit jaar uitgereikt aan Wijnand Akkerman, die volgens de OZB al decennialang een hoofdrol vervult in de wereld van de Zwolse evenementen, horeca en carnaval, en die daarmee bijdraagt aan ontspanning en verbinding in de Zwolse samenleving.

Akkerman ontving de onderscheiding maandag in Theater De Spiegel, waar de trofee voor de zevende keer werd uitgereikt door de Orde van de Zwolse Ballen (OZB). Deze Zwolse geestelijke orde bestaat uit oud-wethouders van de gemeente Zwolle. Tijdens het jaarlijkse OZB-Concilie, dat op 2 februari – voor het eerst digitaal - werd gehouden, hebben de OZB-leden een keuze gemaakt uit de genomineerden.

De motivatie van de orde om de Zwolse Blauwe Bal dit jaar aan Akkerman toe te kennen luidt als volgt: ‘Naast en na een carrière bij de gemeente Zwolle heeft Wijnand Akkerman vele onbezoldigde functies vervuld in Zwolle die allemaal bijdroegen en -dragen aan het vergroten van de bekendheid van Zwolle en aan een interessant en prettig verblijfklimaat in de stad. Zo leverde en levert hij bijdragen muzikaal gebied (bij de Zwolsche Polle en bij de Stroatklinkers), maar vertegenwoordigt Zwolle ook tijdens internationale (Hanze) beurzen, is actief lid van het Hanzegilde en van Joost de Suppoost bij rondwandelingen in Zwolle. En in het verleden was hij onder andere groundmanager van het Internationale Ballonspektakel in Zwolle. Wijnand is iemand waarop geen vergeefs beroep gedaan wordt als het om het uitdragen van de zegeningen van Zwolle gaat. Hij draagt ten volle zijn steentje bij aan het promoten van onze mooie stad en aan evenementen in die stad.’

De OZB reikt in principe jaarlijks op Carnavalsmaandag de Zwolse Blauwe Bal uit. Deze speciale onderscheiding wordt toegekend aan een persoon of organisatie die op buitengewone wijze in Zwolle heeft bijgedragen aan een sfeer van geestelijke ontspanning, gemoedelijkheid en humor. Deze onderscheiding betreft een speciaal voor de OZB met de hand gemaakte unieke Blauwe Bal met voetstuk, die vergezeld gaat van een officiële oorkonde.

Eerdere prijswinnaars waren Wim van ’t Slot (2011), 2012 (niet uitgereikt), Flip Trooster (2013),

John van Dinther (2014), Margriet Velthuis (2015), Edwin Vennik (2016) en Sander Dol (2017).

Was getekend, de OZB-leden:

paus Johannes CXXX OZB (voor zijn roeping bekend als Jan Cees van Hasselt)

mgr. Jacobus Hagedoorn OZB, kardinaal van Assendorp (Jaap Hagedoorn)

mgr. Gerardus van Dooremolen OZB, bisschop van Harculo (Gerard van Dooremolen)

mgr. Petrus Pot OZB, Groene bisschop (Peter Pot)

mgr. Cornelis Berends OZB, hulpbisschop van de OLV-basiliek (John Berends)

Zuster Alida OZB, zuster van de Missie in het Verre Oosten (Alida Renkema)