Afbeelding

Studenten ArtEZ buigen zich over armoede in Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

DIEZERPOORT – Onder de titel ‘Zwolle Next’ houden studenten van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten zich bezig met de aanpak van armoede in Zwolle. Het is het vierde jaar dat de studenten onder begeleiding van docenten Robert-Jan Hofhuis, Menno Schrap en Ruud Elshof met het concept van Ryan Hoekman aan de slag gaan.

“Ieder jaar in de periode van februari tot juni krijgen derdejaars studenten Grafisch Design een opdracht om met armoede aan de slag te gaan”, legt gastdocent Ruud Elshof uit. “Ze zoeken knelpunten in Zwolle en bedenken daarbij een mogelijke oplossing.” Diederik Wubs en Firas Alhusni houden zich momenteel bezig met sociale armoede. “Wij zien vooral een knelpunt bij senioren die niet kunnen meekomen met de digitale ontwikkeling”, vertellen ze. “Het is te moeilijk en veel te veel informatie. Bovendien zie je sinds 2013 een forse groei in alleenstaanden en vereenzaming.” De twee denken dat ze deze groep kunnen helpen omdat ze zelf heel goed met digitale middelen overweg kunnen. Tevens willen ze een oplossing bieden die past bij de belevingswereld van senioren. “Wellicht een soort Tinder”, opperen ze.

Esther van Roosmalen, Marieke Bosma en Ilse Bloemendal hebben als onderwerp voor laaggeletterdheid gekozen. “Dat gaat vaak hand in hand met armoede”, volgens de drie studenten. “Het heeft ook raakvlakken met grafische vormgeving, omdat er sprake is van veel letters. Bovendien is de hele wereld gebaat bij het voorkomen van laaggeletterdheid. Brieven van de overheid moeten bijvoorbeeld gemakkelijker. Het gemiddelde opleidingsniveau in Nederland is MBO, maar het taalgebruik in deze brieven is vaak HBO-plus.” Met grafisch ontwerp kunnen er volgens de drie al veel problemen worden voorkomen. “Denk daarbij aan kleur, lettertype of lettergrootte. Ook kan het handig zijn verschillende kleuren enveloppen te gebruiken, waardoor mensen hun post gemakkelijker kunnen ordenen. Feit is dat voor elk vak taal nodig is: geen baan zonder taal.”

‘Gezond eten’ is het thema voor Sabrine Berendsen en Lisa Hollak. Zij denken dat veel problemen beginnen met het eten van ongezond voedsel. “Gezonde voeding is duurder”, stellen ze vast. “Mensen die in armoede leven, eten daarom vaak ongezond. En dat zit meestal ook in grotere verpakkingen. Dat kan onder meer leiden tot overgewicht en pesten. Omdat ze weinig geld hebben, krijgen ze ook weinig lichaamsbeweging, waardoor eerder ziekte op de loer ligt. Dan liggen ook verslavingen als roken, drinken en gokken op de loer, het wordt onveilig thuis. En kunnen kinderen het gedrag van hun ouders weer overnemen.” De twee studenten hebben een hele cirkel gemaakt die de problemen en de gevolgen in kaart brengt. “Wij willen proberen die cirkel te doorbreken met gezond eten. Methodes die we daarvoor willen gebruiken zijn het bewustzijn vergroten, het eten van gezond voedsel leuker maken en mensen helpen. Het moet een plan voor iedereen worden. We gaan uitwerken hoe we mensen in armoede kunnen benaderen en hoe we ze kunnen belonen. Heel belangrijk daarbij is dat we het vertrouwen winnen.”

De studenten presenteren hun plannen op 30 mei in de raadzaal van het stadhuis aan het Grote Kerkplein.