De Werkplaats Zwolle viert 50-jarig bestaan met jubileumbijeenkomst

· leestijd 1 minuut Algemeen

De Zwolse basisbeweging De Werkplaats bestaat dit jaar 50 jaar en viert dat met een speciale jubileumbijeenkomst op zondag 9 september waar vrijdenkers uit Zwolle en omstreken van harte welkom zijn.

Over de kerkmuren heen kijken

De Werkplaats is 50 jaar geleden opgericht en bestaat momenteel uit een groep van ongeveer 40 mensen die eens in de maand bij elkaar komen om verdieping te zoeken in hun leven. Veel 'werkplaatsmensen'hebben hun wortels in de Joods-christelijke traditie, kritische christenen die behoefte hadden om over de kerkmuren heen te kijken en in beweging te komen. Mensen die actief betrokken willen zijn bij de samenleving en zich inzetten voor maatschappelijke en mondiale belangen. Bijvoorbeeld door deelname aan Wresinski cultuurstichting, deelname aan gesprekken Palestina- Israël, organisatie vredesdiensten en de voedselbank. Ze gaan graag met elkaar en anderen in dialoog, ongeacht afkomst of achtergrond.

De werkplaats kent geen leider of voorganger en is een plek waar vanuit vrijheid en veiligheid ontmoetingen plaatsvinden waarbij iedereen de ruimte krijgt om aan het woord te zijn. Samen nadenken, spreken en luisteren, betekenis geven en doen. De bijeenkomsten worden elke maand door verschillende Werkplaatsgangers voorbereid. Voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen zijn: levenskunst, verlangen, pelgrimeren, kwetsbaarheid en kracht, wat is waarheid?, verveling en leegte, aandacht en vriendschap.

Een pas op de plaats

Werkplaatsganger Marnka van Beek vertelt:"Nog niet zo lang geleden was de zondag een dag om rustig aan te doen en was er tijd om even een pas op de plaats te maken in ons drukke leven. Veel mensen gingen vroeger op zondag naar de kerk. De kerkgang loopt terug en de zondag wordt vaak ingevuld met allerlei andere bezigheden. In Zwolle kunnen we tegenwoordig ook op zondag winkelen. Toch was het niet zo'n gek idee, die rust op zondag. Rust om na te denken, om stil te staan en je te bezinnen over leven, maatschappij en samenleving. Doen we, doe ik doe jij de goede dingen in ons leven? Hoe vind je rust? Hoe vind je diepgang? Hoe dragen we bij aan vrede en duurzaamheid? De Werkplaats biedt voor mij de ruimte om af en toe een pas op de plaats te maken, stil te staan om daarna weer in beweging te komen."

Viering 50-jarig bestaan met jubileumbijeekomst

De Werkplaats viert op 9 september aanstaande haar 50 jarig jubileum. Iedereen is welkom. We beginnen om 10.00 uur in de Bazuin, Jupiterstraat8A in Zwolle. Voor meer informatie www.basisbewegingzwolle.nl