Afbeelding
Erik-Jan Berends

Winkeliersvereniging Diezerbrink wil graag integrale aanpak van het winkelgebied

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) DIEZERPOORT – Winkeliersvereniging Diezerbrink is in samenwerking met de gemeente twee jaar bezig geweest om plannen te maken voor de revitalisering van het winkelgebied Diezerkade, Brink, Thomas a Kempisstraat, Vechtstraat. Ze heeft de plannen nu gepresenteerd en hoopt op een integrale aanpak van het gebied.

“We weten dat het college enthousiast is over de plannen. Wij hebben de raadsleden geïnformeerd, die werden er ook blij van, evenals de bewoners, winkeliers en pandeigenaren in dit winkelgebied”, vertelt voorzitter Annet Kroes van de winkeliersvereniging. Zorgen zijn er echter nog wel. “We zijn al heel lang bezig en we krijgen steeds te horen ‘er is geen geld’. In de begroting van de gemeente is 250.000 euro gereserveerd, maar dat is veel te weinig voor een integrale aanpak”, vult bestuurslid Job Jonkman aan. Het lijkt er op dat de gemeente in eerste instantie alleen de rotonde bij de Brink wil aanpakken en een deel van de Thomas a Kempisstraat. “We willen wel graag continuïteit”, benadrukken de bestuursleden. “We begrijpen dat de aanpak gefaseerd moet worden gedaan, maar het kan niet zo zijn dat een deel van de straat wordt aangepakt en de rest een stuk later als het eerste deel bij wijze van spreken alweer aan het eerste onderhoud toe is.”

De winkeliers hebben zelf de aanzet tot de plannen gegeven, mede ingegeven door de reacties van het winkelende publiek. “We zagen hier en daar echt achterstallig onderhoud”, legt Jonkman uit. “Stoepen liggen niet goed meer en er staan oude fietsklemmen. Ook het verkeer verdient aandacht, want er wordt erg hard gereden hier. De Diezerkade en Brink worden vaak gebruikt als sluiproute door verkeer dat eigenlijk over de Van Wevelinkhovenstraat moet. Bij stadscafe Stroomberg is men soms bang dat auto’s het terras opvliegen. Onze wens is een goed toegankelijk en vriendelijk straatbeeld. Het winkelgebied wordt drukker en je zult moeten mee veranderen.”

In de plannen wordt de Thomas a Kempisstraat wat versmald, maar de bereikbaarheid voor auto’s blijft. De zijstraten komen beter tot hun recht en het wordt voor automobilisten duidelijker dat zich daarachter ook nog parkeerplaatsen bevinden. Langs de Diezerkade komt een soort boulevard. Kroes: “Gezien het waterbeheer moest de gemeente er sowieso wat mee, dus we konden er zo samen wat moois van maken. Bovendien zal de provincie een belangrijk deel participeren in de aanpak van de rotonde en een deel van de Thomas a Kempisstraat.”

De Diezerbrink is volgens de voorzitter het grootste en oudste winkelgebied buiten het stadscentrum en telt honderd winkels. “De gemeente kan de stad mooi vergroten door dit gebied meer te benutten, bijvoorbeeld door eenzelfde inrichting met lantaarnpalen en fietsenrekken als in de binnenstad. Mensen van buitenaf komen hier vaak de stad binnen, omdat ze er nog betaalbaar kunnen parkeren. Verder hebben we nog unieke winkels in ons bestand als een vioolbouwer, een speciaalzaak voor vliegvissers en een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden. Waar vind je dat nog? Ons advies: gemeente maak daarvan gebruik. Het verblijfsklimaat gaat zeker omhoog met deze specialistische winkels. Als winkeliesvereiging en ondernemersfonds kunnen wij zorgen voor onderhoud en het meegaan met de tijd, voor de rest zijn we afhankelijk van de gemeente. Er liggen nu mooie plannen en we hopen dat daar vaart in komt.”

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden