Günter Demnig legt twee Stolpersteine in Zwolle op 6 april 2014.
Günter Demnig legt twee Stolpersteine in Zwolle op 6 april 2014.

Wandeling door Joods Zwolle

Algemeen

ZWOLLE - Ter gelegenheid van de Stolpersteine expositie die van 14 november tot en met 8 december te zien is in de Stadkamer, wordt er op zondag 18 en donderdag 22 november een wandeling door Joods Zwolle gehouden. De wandeling voert langs plekken die een rol hebben gespeeld in de bewogen geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Zwolle.

De wandeling staat stil bij Stolpersteine en bij gebouwen en monumenten die kleur gaven aan de levens van bekende Joodse Zwollenaren, zoals Eli Heimans en slager Marcus. De wandeling voert langs de Harm Smeengekade, vroeger de Beestenmarkt, waar veel Joodse veehandelaren actief waren, en door de Voorstraat en de Thorbeckegracht, waar in de Tweede Wereldoorlog op last van de bezetter een Joodse lagere school, een Joods ziekenhuis en een Joods lyceum gevestigd waren.

De wandeling start op beide dagen om 14.00 uur en duurt 2 uur. Deelname kost 5 euro per persoon. De wandeling gaat door bij meer dan 10 deelnemers. Aanmelden kan via www.zwollemetgids.nl.

Stolpersteine

Stolpersteine (struikelstenen) zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. “Um den Stein lesen zu können, muss man sich vor dem Opfer verbeugen“ (Gunter Demnig). Inmiddels liggen er zo’n 200 (van de 450) Stolpersteine in Zwolle.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37