Afbeelding

Bewoners Tolhuislanden onderzoeken opwekken duurzame energie

Algemeen

ZWOLLE - In de buurtschap Tolhuislanden in de gemeente Zwolle onderzoeken de bewoners gezamenlijk de mogelijkheden tot het opwekken van grootschalige duurzame energie.

De aanleiding is het feit dat gemeente Zwolle de Tolhuislanden heeft aangewezen als kansrijk gebied voor het grootschalig opwekken van duurzame energie uit zon en wind voor de stad.

Dit is nodig om de duurzame energiedoelen van de gemeente Zwolle te gaan halen. De bewoners hebben zelf de regie over hun gebied genomen door gezamenlijk de koe bij de horens te pakken en te komen tot een duurzame energie opwekking van en door de buurt Tolhuislanden.

Alle huisadressen zijn persoonlijk benaderd. Hieruit kwam naar voren dat de bewoners niet zitten te wachten op landschap ontsierende vormen van duurzame energie opwekking. Nu de kans bestaat dat partijen van buiten dit gebied een plan voor grootschalige wind of zonneparken gaan ontwikkelen, maken de bewoners van een nood een deugd en zijn ze bereid de duurzame opwekking zelf vorm te geven in goed overleg met gemeente Zwolle.

Ze worden daarbij ondersteund door een onafhankelijke deskundige.

Inmiddels zijn er werkgroepen in het leven geroepen om als bewoners met elkaar te brainstormen wat er wel of niet zou kunnen qua grootschalige opwekking van energie in de Tolhuislanden. Ook worden alle bewoners begin 2019 weer benaderd om mee te denken en hun wensen kenbaar te maken.