Afbeelding
Erik-Jan Berends

Gemeente begint proef met duo-afvalbakken in de Aa-landen

Algemeen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle en ROVA gaan een proef doen met duo-afvalbakken in winkelcentrum De Dobbe in de Aa-landen.

De bestaande, kleine afvalbakken worden vervangen door zes grotere duo-afvalbakken waarmee PMD- en restafval gescheiden van elkaar worden ingezameld. Daarnaast komt er nabij iedere duo-afvalbak een inzamelmogelijkheid in de vorm van een rooster, voor sigarettenpeuken.

Duidelijke aanwijzingen op de nieuwe bakken moet ervoor zorgen dat deze worden herkend en intensief en goed gebruikt gaan worden. De proef duurt een half jaar en dient om het scheiden van afval te bevorderen. De nieuwe bakken hebben een grijze bak voor het restafval en een oranje bak voor plastic verpakkingen, blikjes en drankkartons (PMD-afval).

De duo-afvalbakken worden deze week geplaatst op verschillende locaties in winkelcentrum De Dobbe. Lajenda Garst, Projectmedewerker van ROVA, verricht op donderdag 20 juni om 16.00 uur de symbolische onthulling van de eerste duobak. Met de duo-afvalbakken wordt het afval apart ingezameld, zodat het gescheiden blijft en de grondstoffen hergebruikt kunnen worden. De proef is mede mogelijk gemaakt door ROVA en wordt door de gemeente beschouwd als een stap op weg naar een afvalloze samenleving.

De gemeente Zwolle streeft naar een samenleving waarin al het afval dat kan worden hergebruikt uiteindelijk weer grondstof wordt voor nieuwe producten. Wethouder William Dogger: "Om dat te bereiken moeten we ons afval zo goed mogelijk scheiden. Met deze proef bereiken we dat en zorgen we samen ook voor een schone omgeving."

default
Panorama Hanze: Een Historische Reis nadert zijn Grand Finale Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Voormalig Gymnasium Celeanum in Zwolle wordt plek van inclusiviteit Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Zwolse 1 mei-viering met een bijzonder roosje voor Jan Brinkman Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuw 'museum' in Zwolle roept creatieven op om eerste street art collectie te vullen Algemeen 3 mei, 12:45
Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 3 mei, 11:09
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29