Afbeelding

Zeebioloog bezoekt Aquarium Vereniging Natuurvrienden-Zwolle

Algemeen

HOLTENBROEK - Hans van Dam houdt op maandag 9 september een presentatie voor Natuurvrienden-Zwolle met als titel ‘De gevaren van het vivarium houden’.

Van Dam is zeebioloog, duiker, aquariumwinkelier en secretaris van Aqua-Zoo in Leerdam. Hij vertelt over de gevaren bij het verzamelen van dieren voor onze aquaria. Hij gaat daarbij op zoek naar de verschillende soorten lagere dieren, vissen, amfibieën en reptielen die hobbyisten narigheid kunnen bezorgen. Hij gaat in op de mogelijkheid van vergiftiging, verwonding en ziektes. Hij vertelt tevens over zo nodig, en waar mogelijk, de behandeling ervan. Zo komen giftige vissen, kwallen, sponzen, inktvissen en schelpen en de ziektes die door bacteriën, schimmels en andere organismen uit vivaria kunnen worden overgebracht aan bod die mensen soms in serieuze gezondheidsproblemen kunnen brengen. Van Dam verhaalt ook over de verwondingen die zeeegels, bidsprinkhaankreeften, doktersvissen, roggen en piranha’s mensen kunnen toebrengen. De hele presentatie is geïllustreerd met foto’s en filmpjes en wordt met enige humor gebracht.

Bezoekers kunnen tijdens de presentatie en na afloop vragen stellen. Naast leden zijn ook belangstellenden welkom in zaal Hilde van Woonzorgcentrum De Havezate aan de Gombertstraat 350. De zaal is open vanaf 19.30 uur; het programma begint om 19.45 uur. De toegang is zoals altijd gratis. Zie voor meer informatie https://natuurvrienden-zwolle.nl/uitnodiging.