Afbeelding
Erik-Jan Berends

Vrienden Stadskern maken genomineerden Pluim 2019 bekend

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Vrienden van de Stadskern (VvdSK) reiken jaarlijks een ‘Pluim’ uit aan een organisatie, een persoon of een opdrachtgever die door verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke historische karakter van Zwolle.

Door omstandigheden is de Pluim een aantal jaren niet uitgereikt. Het bestuur van de VvdSK wil graag, met behulp van de leden en geïnteresseerden, deze traditie weer in ere te herstellen. Het bestuur heeft daartoe zes projecten genomineerd. Op www.vriendenvandestadskernzwolle.nl kunnen Zwollenaren hun stem uitbrengen op één van de zes. Het project met de meeste stemmen wint. Er kan worden gestemd tot 1 januari 2020. Eind januari wordt de winnaar bekendgemaakt.

Genomineerden

De genomineerden zijn, in willekeurige volgorde: 1. Woonwijk Wezenland, het voormalige terrein van ziekenhuis De Weezenlanden. ‘De architectuur heeft alles in zich om later monumentwaardig te worden’. 2 Academiehuis/herbestemming van de Grote Kerk. ‘De kerk heeft van oudsher een enorm historisch en cultureel belang. Nu de kerkelijke functie niet langer haalbaar is, geeft men er een culturele bestemming aan.’ 3. Theodorakapel. ‘Kapel uit 1904, ooit behorend bij een klooster dat werd gerund door zusters ‘onder de bogen’. Nu weer zichtbaar gemaakt en gerestaureerd en aangevuld met nieuwbouw in de stijl van de kapel en het voormalige klooster en met verbouw van het oude bejaardenhuis’. 4. Appartementen Gasthuisplein. ‘Dit wooncomplex is gebouwd op de fundamenten van de voormalige bioscoop De Kroon. De rooilijn van de gevelwand aan het Gasthuisplein voegt zich weer naar de verdwenen loop van de grote Aa, die daar ooit eeuwenlang stroomde’. 5. Renovatie watertoren Turfmarkt. ‘De toren stamt uit 1892 en is recent verbouwd tot een complex met huurappartementen. De renovatie is van cultuur-historisch belang omdat door het handhaven van de watertoren een ‘landmark’ gebouw is ontstaan.’ 6. Horecapaviljoen Park de Wezenlanden. ‘Modern en een robuust industrieel vormgegeven gebouw dat een verrijking is voor de recreatieve functie van het park de Wezenlanden’.

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 21 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50