Afbeelding
Pedro Sluiter

Leerlingen herdenken oorlogsslachtoffers

· leestijd 1 minuut Algemeen

BERKUM - Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Campherbeek en basisschool De Duyvencamp verzorgen op vrijdag 10 januari van 10.00 tot 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan. Wethouder William Dogger woont de herdenking namens de gemeente Zwolle bij.

Oud-militairen en veteranen van de Vereniging Veteranen Zwolle verlenen jaarlijks medewerking aan de plechtigheid. Na de herdenking wordt er op school nagepraat. Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ´hun´ monument. Het monument aan de Eikenlaan in Berkum is geadopteerd door de basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp. De leerlingen leven bewust naar de herdenking toe. Via projecten leren ze waarom herdenken zo belangrijk is. Na de herdenking op 15 december 2019 bij de Bollebieste is dit de eerste herdenking in het lustrumjaar van 75 jaar vrijheid.

Geschiedenis

Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Door motorstoring bleef het vliegtuig achter op de formatie en werd het uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen vijf van de tien bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op of rond 11 januari stilgestaan bij de slachtoffers.

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden