Afbeelding

Historicus Hans Luiten spreekt bij Fraterhuis Academie over Joegoslavië

Algemeen

BINNENSTAD - De Fraterhuis Academie staat op zaterdag 1 februari van 11.00 tot 13.00 uur in het teken van Joegoslavië. Historicus en huisdocent Hans Luiten neemt bezoekers aan de hand van filmfragmenten mee door de geschiedenis van dit voormalige Balkanland.

Vanaf de jaren zeventig togen Nederlandse toeristen naar het idyllische Joegoslavië. Ze genoten er van het prachtige meer van Ochrid en de klederdrachten, het eten was er goedkoop en leider Tito was er in geslaagd de verschillende volkeren vreedzaam te laten samenleven. Nog geen twintig jaar later was er van deze idylle niets meer over. Het leek wel of iedereen, zelfs voormalige buren, elkaar in een gruwelijke burgeroorlog (1991-2001) te lijf ging. Ook Nederland raakte bij de oorlog betrokken en raakte verstrikt in de gruwelen van Srebrenica. Aan de hand van filmbeelden neemt Luiten de bezoekers mee door de geschiedenis van dit deel van de Balkan. Hoe ontstond de diversiteit, wat was het geheim van Tito, en vooral: waarom brak uiteindelijk de burgeroorlog uit in dit ogenschijnlijk zo idyllische vakantieland?

Vrienden van het Fraterhuis en Cineville-pashouders betalen 10 euro entree; de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie en collegetoebehoren. Kaarten zijn online via de website te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis, zowel in de voorverkoop of voorafgaand aan het evenement. Café Foyé is in het weekend al geopend vanaf 10.00 uur.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden