PLUIM 2019 NAAR WATERTOREN

· leestijd 1 minuut Algemeen

In november vorig jaar nomineerde het bestuur van de Vrienden van de stadskern Zwolle zes projecten die in aanmerking komen voor de Pluim 2019*. Zwollenaren en leden konden via de website van de Vrienden hun stem uitbrengen op een van de projecten. In totaal zijn er 647 stemmen uitgebracht waarvan 149 ongeldige stemmen (stem niet via link bevestigd). De verbouwing van de watertoren aan de Turfmarkt tot woongebouw was de favoriet. Met 214 stemmen had de watertoren een ruime voorsprong op nummer twee, de nieuwbouwwijk aan het Wezenland (123 stemmen). Daarna volgden de Theodora-kapel (49), de verbouwing van de Grote Kerk tot Academiehuis (46), het paviljoen in het park Wezenlanden (35) en de nieuwbouw aan het Gasthuisplein (31). Voor een overzicht van alle genomineerden zie: www.vriendenvandestadskernzwolle.nl

De toren stamt uit 1892, is ruim een halve eeuw geleden ingepakt in een bakstenenmantel, waardoor het eigenlijk een vormloos ding werd aan de rand van de Turfmarkt. Na de verbouwing door Nijhuis Bouw B.V. op basis van een ontwerp door architectenbureau 19 het Atelier is er een fraaie woontoren met 21 appartementen van gemaakt. Echt een “landmark”. Niet raar dat er veel stemmen naar dit project zijn gegaan. In mijn ogen dan ook een terechte winnaar van de Pluim 2019 en een verrijking voor de stad”, aldus Raymond Salet, voorzitter van de Vrienden.

Mark Broekhuijsen van Nijhuis Bouw B.v. is trots op het resultaat. “Ik ben van oorsprong Zwollenaar en toen ik erachter kwam dat de toren bezit van Nijhuis was, begonnen mijn handen te jeuken. Een lange tijd waren we aan het twijfelen wat we het beste konden doen. Een paar jaar geleden waren de economische omstandigheden gunstig. Samen met 19 het Atelier is er een ontwerp gemaakt voor een woontoren en die hebben we “turnkey” aan Amvest kunnen verkopen. Ook de Gemeente Zwolle en de welstand hebben een erg positieve bijdrage geleverd aan de watertoren. Het resultaat is geweldig want dit is de tweede keer dat de watertoren in de prijzen valt. We hebben er namelijk ook de erfgoedprijs 2019 ZwolleKampen voor gekregen”.

Rob Moritz van 19 het Atelier: “Er zijn heel wat schetsontwerpen in de prullenbak verdwenen. Het was een ware zoektocht. De ontwerpopdracht was echt een uitdaging, waarin we de silhouetten van de toren van 1892 en die van 1960 laten terugkomen Ik denk dat we erin zijn geslaagd om historie op een harmonieuze manier met moderne vormgeving te combineren. Hierdoor is een woontoren ontstaan waar de Zwollenaar ook onmiddellijk de oorspronkelijke watertoren in herkent. De bewoners zitten eerste rang wat uitzicht betreft en dat ook nog in de stadskern!”

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11