Afbeelding
Ruud Ploeg

Vrienden van de stadskern Zwolle geven hun Pluim 2019 aan de watertoren

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het bestuur van de Vrienden van de stadskern Zwolle nomineerde in november vorig jaar zes projecten die in aanmerking komen voor de Pluim 2019. Uit de daarop volgende stemming bleek dat de verbouwing van de watertoren aan de Turfmarkt tot woongebouw favoriet was.

Met 214 stemmen had de watertoren een ruime voorsprong op nummer twee, de nieuwbouwwijk aan het Wezenland (123 stemmen). Daarna volgden de Theodora-kapel (49), de verbouwing van de Grote Kerk tot Academiehuis (46), het paviljoen in Park de Wezenlanden (35) en de nieuwbouw aan het Gasthuisplein (31). Een overzicht van alle genomineerden is te vinden op www.vriendenvandestadskernzwolle.nl. In totaal zijn er 647 stemmen uitgebracht waarvan 149 ongeldige.

'Landmark'

“De toren stamt uit 1892, is ruim een halve eeuw geleden ingepakt in een bakstenenmantel, waardoor het eigenlijk een vormloos ding werd aan de rand van de Turfmarkt”, volgens Raymond Salet, voorzitter van de Vrienden. “Na de verbouwing door Nijhuis Bouw B.V. op basis van een ontwerp door architectenbureau 19 het Atelier is er een fraaie woontoren met 21 appartementen van gemaakt. Echt een ‘landmark’. Niet raar dat er veel stemmen naar dit project zijn gegaan. In mijn ogen dan ook een terechte winnaar van de Pluim 2019 en een verrijking voor de stad.”

Prijzen

Aannemer Mark Broekhuijsen is trots op het resultaat. “Ik ben van oorsprong Zwollenaar en toen ik erachter kwam dat de toren bezit van Nijhuis was, begonnen mijn handen te jeuken. Lange tijd waren we aan het twijfelen wat we het beste konden doen. Een paar jaar geleden waren de economische omstandigheden gunstig. Samen met het architectenbureau is een ontwerp gemaakt voor een woontoren en die hebben we kunnen verkopen. Ook de Gemeente Zwolle en de welstand hebben een erg positieve bijdrage geleverd aan de watertoren. Het resultaat is geweldig want dit is de tweede keer dat de watertoren in de prijzen valt. We hebben er namelijk ook de Erfgoedprijs 2019 ZwolleKampen voor gekregen.”

Zoektocht

Architect Rob Moritz: “Er zijn heel wat schetsontwerpen in de prullenbak verdwenen. Het was een ware zoektocht. De ontwerpopdracht was echt een uitdaging, waarin we de silhouetten van de toren van 1892 en die van 1960 laten terugkomen Ik denk dat we erin zijn geslaagd om historie op een harmonieuze manier met moderne vormgeving te combineren. Hierdoor is een woontoren ontstaan waar de Zwollenaar ook onmiddellijk de oorspronkelijke watertoren in herkent. De bewoners zitten eerste rang wat uitzicht betreft en dat ook nog in de stadskern.”