Afbeelding
Eigen foto

Statushouders gaan ouderen verrassen met verse friet

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Ouderen op verschillende woonlocaties in Zwolle ontvangen op donderdag 14 mei verse friet van Zwolse statushouders. Het idee komt van Zwollenaren Frank Aalbers en Arnold Messelink. Frank wil graag iets doen aan het grote aardappeloverschot dat bij boeren is ontstaan door de coronacrisis. Arnold wil graag met statushouders wat moois doen voor Zwolse ouderen.

Maak ouderen blij met een verse bak friet. Dat is de gedachte achter de actie die ze hebben opgezet. Arnold werkt bij Saeed Zwolle, een sociale ontmoetingsplek en koffiebar waar statushouders worden begeleid en werkervaring kunnen op doen. Frank organiseert de aardappelen en de statushouders bij Saeed Zwolle leveren de mankracht. “De actie is een mooie win-win: de statushouders proberen ouderen een vrolijk moment te geven en daarnaast doen we gelijk wat aan het aardappeloverschot van boeren in Nederland”, aldus Frank.

Foodtruck

Met behulp van Marco Poel van het Swolsch Friethuys en Thijs van Beusichem van Friet van Beus was de actie snel opgezet. Zij vonden het een mooi initiatief en dachten graag mee. Zo biedt het Swolsch Friethuys hun foodtruck aan waarmee de statushouders op locatie friet kunnen bakken. Friet van Beus levert de juiste aardappelen en snijdt ze gelijk op maat om er friet mee te kunnen bakken.

Meedoen

Saeed Zwolle is een nieuwe sociale onderneming in de binnenstad van Zwolle waar statushouders werkervaring kunnen opdoen en tegelijk worden begeleid richting een betaalde baan. Net voor de coronacrisis ging de koffiebar open, maar moest daarna ook snel weer sluiten. De koffiebar heeft zich in de crisis snel aangepast en bezorgt nu ook Arabische proeverijen voor thuis.

Podium

De frietactie is één van de manieren om de statushouders een podium te bieden in de zoektocht naar werk. Veel vluchtelingen met een status zitten vaak lange tijd thuis. Ze moeten op zoek naar een huis, de taal leren en erachter komen hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Arnold: “Dat heeft tijd nodig, maar actief meedoen in de maatschappij is minstens zo belangrijk. Daarom doet Saeed Zwolle graag mee met mooie initiatieven zoals deze frietactie.”

Saeed Zwolle hoopt in juni weer open te mogen. Momenteel is de organisatie druk bezig om het pand en het terras ‘corona-proof’ te maken. Op www.saeedzwolle.nl of op social media kunnen mensen in de gaten houden wanneer de koffiebar weer opengaat.