Afbeelding
Eigen foto

Zwolle Gezonde Stad ondersteunt Foodcamp 2020, bootcamp en koken in de buitenlucht

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Een gezonde leefstijl aantrekkelijk en gemakkelijk maken voor alle Zwollenaren. Dat is het doel van Zwolle Gezonde Stad. Gezond gedrag, gezond eten, voldoende bewegen en matig met alcohol, maar ook een gezonde omgeving en gezonde zorg.

Veel partijen in de stad zetten zich hiervoor in. Het netwerk stimuleert en faciliteert initiatieven waarin mensen werken aan gezondheid. Het Foodcamp van LekkerBoer, dat 28 augustus wordt gehouden bij biologisch melkveebedrijf BoerPelleboer, dichtbij Stadshagen, is zo’n initiatief.

Avontuur

In 2019 nam LekkerBoer het initiatief om van het voedselverhaal een avontuur te maken op een boerenerf, waarbij mensen lekker naar buiten gaan”: kinderen met ouders, voor een gezonde leefstijl. Dit jaar hebben boeren en tuinders opnieuw een serie Foodcamps georganiseerd op het erf, samen met LekkerBoer. Zwolle heeft de primeur voor 2020.

Scholen

Naast deze wekelijkse evenementen voor kinderen en ouders in voor- en najaar, worden Foodcamps ook georganiseerd voor scholen. Beiden waren grotendeels in het voorjaar gepland, maar zijn verplaatst naar het najaar in verband met Corona. Alle Foodcamps zijn buiten en helemaal Corona proof.

Beweging

LekkerBoer wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten, op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen. Ze maken kennis met gezonde voeding, bewegen in de buitenlucht en contact met alles wat leeft op en rond het boerenerf. Nieuw is dit jaar dat voedselverspilling onder de aandacht wordt gebracht tijdens het oogst- en kookonderdeel van de Foodcamp. Het is een thema voor een duurzame leefstijl waarvoor verschillende partners van de Foodcamp, zoals Rabobank, Rouveen kaasspecialiteiten, Coperto Restobar en Gooody Fooods, maar ook Boerpelleboer zich al langer sterk maken.

Subsidie

Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang: niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten (JLE) beschikbaar en het is te combineren met het Gezonde School programma. JLE is een landelijk programma van de ministeries LNV en VWS. JLE presenteert de Foodcamp als één van de inspiratievoorbeelden.

Programma

LekkerBoer verzorgt de organisatie van de Foodcamps. Daarbij werkt ze samen met deskundige partners. Boer Gerben Pelleboer neemt de deelnemers mee over zijn bedrijf en gaat melken en groentes met de kinderen oogsten. Hij vertelt hoe voedselverspilling op de boerderij wordt tegengegaan. Ook mogen de kinderen de kalfjes aaien en de koeien iets lekkers voeren. Chef-kok Remco Jansen van Coperto Restobar van hotel Pillows Zwolle, onderscheiden met een Bib Gourmand van Michelin, maakt samen met kinderen en ouders wat lekkers klaar met de groenten van de tuinderij en gehakt van de boerderij in de LekkerBoer foodtrailer. Dat gebeurt verspillingsvrij met tips van de kok. Ouders hoeven dus thuis niet te koken.

Bootcamp

De plaatselijke sportaanbieder neemt de deelnemers mee in een kind-ouder bootcamp tussen de koeien, over het erf en door de weilanden. ’t Werkel groene kinderopvang uit Stadshagen doet mee met hun kinderen en ouders en begeleidt de groepen tijdens de verschillende onderdelen. Zwolle Gezonde Stad en bedrijven uit de voedselketen, leveranciers en afnemers van de boerderij, zoals Rouveen kaasspecialiteiten, stalinrichter Van der Sluis Agri en Rabobank ondersteunen de Foodcamp. Gooody Fooods Zwolle levert aanvullende producten voor de maaltijd.

Informatie

De Foodcamp is op vrijdag 28 augustus van 15.30 tot 18.00 uur bij BoerPelleboer aan de Oude Wetering 139a in Mastenbroek. Dit is vlakbij Stadshagen. Op www.lekkerboer.nl/foodcamp is meer informatie te vinden en een overzicht van alle Foodcamps. Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders via www.lekkerboer.nl/foodcamp. Deelname kost 7,50 euro per persoon.