Afbeelding
Gemeente Zwolle

Van Karnebeektunnel gaat in beide richtingen open voor autoverkeer

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Sinds de werkzaamheden aan het Stationsplein is het voor auto’s mogelijk om via de Van Karnebeektunnel de stad uit te rijden. Vanaf dinsdag 1 december gaat de tunnel voor automobilisten in twee richtingen open, zowel de stad in als de stad uit. De proef duurt één jaar.


Tijdens de aanleg van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling is het Stationsplein afgesloten voor autoverkeer. Door de verkeersproef nu te beginnen zal vooral het verkeer uit Assendorp en de Stationsbuurt van de tunnel gebruikmaken, verwacht de gemeente. Het Stationsplein blijft tot juli 2021 niet toegankelijk voor autoverkeer. Na de afronding van de werkzaamheden aan het plein ontstaat een andere situatie, waarin in beperkte mate doorgaand verkeer mogelijk is. De proef moet inzicht geven in hoe automobilisten door het gebied rijden en de gekozen routes.


Metingen
Met het onderzoek wil de gemeente inzichtelijk krijgen wat de invloed van de openstelling van de Van Karnebeektunnel is op het verkeer rondom de Stationsbuurt, Assendorp en Pierik. Naast de datagegevens uit de aanwezige verkeerslichten worden er op een aantal locaties verkeerstellingen uitgevoerd op onder meer de Van Karnebeektunnel, de Oosterlaan, Deventerstraatweg, Hortensiastraat en de Burgemeester Van Roijensingel. Dat houdt in dat al het verkeer dat over de weg rijdt met speciale techniek wordt geteld. Deze metingen vinden plaats op onder andere drie momenten: voorafgaand aan de proef, bij de start van de proef en na de openstelling van het Stationsplein rond de zomer 2021. Bij het beoordelen van de metingen wordt rekening gehouden met de geldende adviezen en richtlijnen rondom Covid. Wanneer het dringende advies is om thuis te werken, heeft dit natuurlijk invloed op het aantal auto’s op de weg.

Fietspad
Om de verkeersproef goed en veilig uit te voeren zijn aanpassingen aan de kruising en in de tunnel nodig. Hiervoor wordt een aantal verkeersbesluiten genomen. Zo wordt de maximale rijsnelheid in de tunnel verlaagd tot 30 kilometer per uur. Het fietspad wordt op deze plek (kruising Van Karnebeektunnel-Deventerstraatweg) verlegd om te zorgen dat het afslaande verkeer beter zicht heeft op het fietsverkeer. En er komt een zogeheten opstelruimte voor auto’s tussen het fietspad en de Deventerstraatweg. Het verkeer dat uit de Van Karnebeektunnel komt, kan hierdoor de andere verkeersstromen in twee keer kruisen. De aanpassingen moeten ook zorgen voor een veiligere fietsverbinding rondom dit kruispunt.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 23 uur geleden