Afbeelding
Rob Marinissen

Calefax speelt Bach in Academiehuis de Grote Kerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op zaterdag 17 oktober concerteert het befaamde rietkwintet Calefax in Academiehuis de Grote Kerk. Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers met wereldwijd een ongekend goede reputatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Ter gelegenheid van hun 35-jarig jubileum speelt Calefax repertoire van hun nieuwe album Bach’s Musical Offerings met twee meesterwerken van Bach: zijn Musikalisches Opfer en de Von Himmel Hoch-variaties.

Van 1747 tot aan zijn dood in 1750 werkte Johann Sebastian Bach aan zijn muzikale nalatenschap. Eén van die werken was het Musikalisches Opfer. Bach wilde met deze partituur 'geleerde' kunst presenteren. Het waren geen werken voor de alledaagse muziekpraktijk. Ein Musikalisches Opfer bevat naast een schitterende triosonate ook twee Ricercares (soort fuga’s) voor klavecimbel en een aantal canons voor variabele bezettingen. Raaf Hekkema, saxofonist van Calefax, bewerkte het geheel voor rietbezetting.

Het repertoire van Calefax bestaat uit eigen arrangementen en speciaal voor hen geschreven composities. Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door hen zelf bewerkt voor de bezetting bestaande uit Oliver Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot). Zonder uitzondering meesters op hun instrument. Bachs Musikalisches Opfer bevat een Ricercare die maar liefst zesstemmig is en daarom wordt de bezetting aangevuld met hoboïst Arthur Klaassens.

Het team van Academiehuis de Grote Kerk heeft in de afgelopen maanden veel ervaring opgedaan in het veilig laten verlopen van concerten. Voor het concert in de grote ruimte worden slechts 120 kaarten verkocht. Met dat aantal in de grote, hoge kerk is een veilige beleving gegarandeerd. Meer informatie en kaarten via www.academiehuis.nl.

Afbeelding
Doe mee met de najaarsactie van Groene Loper Zwolle: 'Planten van Waarde' Algemeen 28 mei, 15:08
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48