Rob Bults
Rob Bults Alie de Vries

Met strobalen en sprookjes gaan de verhalenvertellers van ‘Sprookjes op de stoep’ de Zwolse wijken in

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Alie de Vries)
ZWOLLE - Lang geleden was het heel gewoon dat reizende artiesten hun voorstellingen gaven op plekken waar de mensen woonden. Dit oeroude concept is uit de kast gehaald voor Sprookjes op de stoep.

Het laatste weekend van september trekt de sprookjesvoorstelling langs de Zwolse wijken Westenholte, Stadshagen, Aa-landen, Diezerpoort en Zwolle-Zuid trekt. In hun eigen buurt kunnen kinderen van 3 tot 12 jaar, op de stoep, naar sprookjes luisteren. Laagdrempeliger kan haast niet. De laatste voorstelling om 19 uur heet toepasselijk Verhaaltjes voor het slapen gaan.”

Platte wagen en strobalen
“Een productieleider heeft letterlijk een week door de wijken gefietst en belde aan waar kinderfietsjes stonden” begint Rob Bults, organisator en directeur van ZwolleUnlimited. “We willen daar waar kinderen zijn, want dat is de doelgroep van onze verhalenvertellers. Met een platte wagen als podium en strobalen als theater maken we op de stoep een sprookjesvoorstelling van twintig minuten en dan trekken we weer verder. Ouders en grootouders zijn natuurlijk ook welkom, net als mensen van buiten de wijk.”

Talentstroom
Het is één van de initiatieven die Bults en zijn team van Zwolle Unlimited bedachten “De huidige situatie met de coronaregels vraagt erom niet stil te blijven staan maar te gaan bedenken hoe we creatief oplossingen kunnen verzinnen. Binnen het thema ‘stilstaan bij onvrijheid’ organiseerden we afgelopen weekend ook al ZwolleNuLimited. Het thema is onvrijheid en daar passen sprookjes ook heel goed in. Denk bijvoorbeeld aan Roodkapje die tamelijk onvrij was in de buik van de wolf. Of Hans en Grietje die het bos in worden gelokt. Sprookjes werden vroeger bedacht om problemen en angsten bespreekbaar te maken. Onze makers mogen de sprookjes naar eigen inzicht bewerken als ze dat willen. Het zijn jonge verhalenvertellers uit de talentstroom die we zelf hebben opgeleid. Door de coronamaatregelen hadden ze geen podium en op deze manier kunnen ze toch van zich laten horen. Komende winter geven we die cursussen ook weer, alleen niet op de boot maar in een grotere ruimte.”

Winters Zwolle
Bults is ook hoofd van Winters Zwolle. Hoe gaat corona dat beïnvloeden? “Er zal helaas geen ijsbaan komen op het Rodetorenplein en geen IJsbeeldenfestival. Wat we wel organiseren zal veelal buiten en met routes zijn zoals we dat al deden. In die zin is Sprookjes op de stoep een vingeroefening voor alles wat gaat komen."

Informatie over Sprookjes op de stoep is te vinden op ZwolleUnlimited.nl

Informatie over de vertelcursussen is te vinden op Verhalenboot.nl.

Afbeelding
Tjarko Evenboer en Jeroen Windmeijer signeren op 8 april hun boek Openbaring bij Boekhandel Westerhof Stadshagen Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Berkum thuis tegen stroef DHSC Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Met Librije Backstage geven Jonnie en Thérèse Boer een kijkje achter de schermen Algemeen 14 uur geleden