Afbeelding

Fraterhuis Academie behandelt animatiefilm ‘Mind my Mind’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Filmtheater Fraterhuis is op zaterdag 3 oktober van 11.00 tot 13.00 uur een exclusieve Fraterhuis Academie over de animatiefilm ‘Mind my Mind’. Anne van de Beek leidt de film in.

Van de Beek is film- en televisiewetenschapper en autistisch. Tijdens en na haar studie verdiept ze zich in films over autisme. Er verschijnen de laatste jaren steeds meer representaties van autisme; het wordt weleens de stoornis van fascinatie van dit moment genoemd. Welke invloed heeft dat op mensen die daadwerkelijk leven met die stoornis? Waar kun je op letten om te beoordelen of een film een accurate weergave is van het leven met autisme? Van de Beek neemt vanuit haar eigen ervaring en wetenschappelijke achtergrond de bezoekers daarin mee en past dit ook toe op de film Mind My Mind die na haar inleiding wordt vertoond.

Autisme

Met Mind My Mind is iets bijzonders aan de hand: voor het eerst is in een film zichtbaar gemaakt wat er gebeurt in het hoofd van iemand met autisme. Betekent dat ook een verbetering voor de beeldvorming? Wat gebeurt er in het hoofd van iemand met autisme? Hoe komen indrukken binnen en worden deze verwerkt? In een handgetekende animatie geeft regisseuse Floor Adams op een originele manier een inkijk in deze voor iedereen herkenbare wereld. De ontroerende animatiefilm brengt het verhaal van Chris, een man met autisme, die reageert op de sociale en emotionele uitdagingen in zijn leven, zoals een feestje of een date.

Obsessie

Chris, een jonge man met autisme, probeert in het dagelijkse leven zijn obsessie voor modelvliegtuigjes te verhullen. Hans, het mannetje in zijn hoofd, helpt hem daarbij. Hij schrijft de scripts voor allerlei alledaagse situaties en ontmoetingen. Op een feestje ontmoet hij Gwen, een zoöloog, die hem uitnodigt haar favoriete kameleon te komen bekijken. Chris vindt haar leuk en moedig volgt hij het flirt-script van Hans.

Entree

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro; de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie en collegetoebehoren, en aansluitend de vertoning van Mind my Mind. Kaarten zijn online via de website te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis, zowel in de voorverkoop of voorafgaand aan het evenement. Café Foyé is in het weekend geopend vanaf 10.00 uur.

Filmcultuur

De Fraterhuis Academie is een plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in één van haar filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit.

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54