Afbeelding
Foto: Gaby Jongenelen Fotografie

Jan Rotmans is te gast in Warmtecafé 50 tinten groen Assendorp

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid, spreekt op 3 november in het Warmtecafé van 50 tinten groen Assendorp over de energietransitie. Het thema is: van Parijs naar Assendorp.

Zo legt hij de verbinding tussen de wereldwijde doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en het belang van lokale bewonersinitiatieven om deze doelstellingen te realiseren, zoals in Assendorp gebeurt. Het Warmecafé is digitaal toegankelijk, ook voor Zwollenaren buiten Assendorp.

Plannen

Naast Jan Rotmans komt Raymond Frank van de gemeente Zwolle vertellen over de kersverse Transitievisie Warmte. Welke plannen zijn er voor Assendorp om de huizen duurzaam te verwarmen als ze van het aardgas afgaan? Verder maakt de Zwolse Esther Groenenberg tussen de gesprekken door muziek en spreekt Sylvana Rikkert, voormalig fractievoorzitter van GroenLinks Zwolle, haar persoonlijke klimaatcolumn uit. ‘Cafébezoekers’ kunnen ook met elkaar in gesprek. De opnames van het Warmtecafé zijn in de Nieuwe Keuken in Assendorp. Belangstellenden kunnen deelnemen via Zoom.

Maatschappelijk

Rotmans is hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid en werkt aan een gezonde, eerlijke en duurzame samenleving. Hij is veelgevraagd spreker en weet de vertaling te maken van de theorie naar concrete acties en adviezen. Hij heeft organisaties opgericht, zoals Urgenda, die de transitietheorie naar de praktijk vertalen. Hij laat zien dat het niet alleen een technische maar ook een maatschappelijke transitie is waarbij mensen verantwoordelijkheid nemen en aan de slag gaan. En dat de energiebesparende en groene maatregelen die bewoners in Assendorp nemen onderdeel zijn van de energietransitie die wereldwijd gaande is.

Besparen
Deze derde editie van vijf Warmtecafé’s is digitaal en gratis toegankelijk voor iedereen, ook voor niet-Assendorpers. Het Warmtecafé is onderdeel van de campagne Simpel Besparen van 50 tinten groen Assendorp. De overheid investeert in deze campagne om bewoners te helpen energie te besparen. 50 tinten groen Assendorp organiseert activiteiten zoals warmtecafés voor gesprek en inzicht over duurzame warmte. Bij elk warmtecafé spreekt een raadslid uit Assendorp een persoonlijke klimaatcolumn uit. Eildert Noorda van GroenLinks sprak bij het vorige warmtecafé, Patty Wolthof van PvdA en Mark Oldengarm van D66 werken aan de volgende twee cafés mee. Ook organiseert 50 tinten groen Assendorp warme burendagen om als straat met elkaar in het eigen huis simpele bespaarmaatregelen te nemen.

Huizenroute

Het Warmtecafé van 3 november is onderdeel van de Duurzame Huizenweek Assendorp. 50 tinten groen Assendorp organiseert dit in het kader van Landelijke Duurzame Huizenroute van 31 oktober tot 7 november. Door de aangescherpte Corona-maatregelen gaat de Landelijke Duurzame Huizenroute niet door. De Duurzame Huizenroute Assendorp op 7 november gaat ook niet door. Warme burendag op 31 oktober, de Vloerisolatieavond op 5 november en het Warmtecafé op 3 november gaan in aangepaste versie wel door.

Aanmelden voor het warmtecafé kan via: https://50tintengroenassendorp.nl/events/warmtecafe-3-november/ of mail naar welkom@50tintengroenassendorp.nl.